Analize și opinii

Gheorghe Piperea: „S-a dovedit științifico-fantastic că diferența dintre teoria conspirației și realitate e o perioadă de vreo 4 luni”

S-a dovedit științifico-fantastic că diferența dintre teoria conspirației și realitate e o perioadă de vreo 4 luni.
Când am atras atenția că ideea de a compensa cu bani publici facturile de utilități casnice este greșită (unu, pentru că va determina betonarea prețurilor și tarifelor la un nivel de 4-5 ori mai ridicat decât înainte de plandemie și be, pentru că statul nu are de unde să ia acești bani, plafonarea fiindu-i, totuși, la îndemână) mi s-a spus că sunt gică-contra, că nu sunt pentru popor, că nu știu ce muncă deosebită depun minunații noștri birocrați din energie și finanțe etc. În treacăt fie spus, eu am propus încă de acum un an plafonarea prețurilor și tarifelor, chestie pe care o fac acum mai toți europenii și care are și efect anti-inflaționist. Cîțu, desigur, nu a putut renunța la creșterea din pix a PIB – ului (lucruri fantastice se întâmplă pentru toți românii, gen), iar Ciucă nu a putut renunța la impozitarea și taxarea sumelor aferente facturilor energetice.
E, și ce să vezi: Ministerul Energiei cere Ministerului Finanțelor aprobarea unei rectificări bugetare de 31 de mld lei (cca 6,2 mld euro), dar primește doar … 2,4 mld.
Cele 6,2 mld euro sunt, pur și simplu, facturile scadente rezultate din “compensarea” acordată de stat cu titlu de sprijin pentru populație – cca 10 milioane de persoane.
Deci, statul e dator furnizorilor de energie cu 6,2 mld euro, dar nu are cum să le plătească mai mult de 500 de milioane de euro…
Asta, stimați co-sinistrați ai codului roșu la 23 de grade în august, înseamnă faliment generalizat al furnizorilor de energie și gaz.
Chestia cu lipsa de finanțare a “marii” compensări era vizibilă încă de acum două luni – o vreme, furnizorii s-au descurcat cu credite de capital de lucru, acordate de bănci cu garanția asupra facturilor (neplătite de stat încă). Până la un punct, însă, pentru că băncile s-au prins că statul nu are vani de acele facturi și spus stop joc.
Notă intermediară: expunerile băncilor pe aceste facturi luate în garanție sunt suficient de mari ca să le creeze dificultăți, deci tre’ să ne așteptăm nu numai la ajutoare de stat pentru furnizori, ca să nu intre în colaps, ci și la noi facilități pentru bănci și la strângerea șurubului îndatorării consumatorilor de credite. Alți bani publici aruncați pe fereastră, altă perioadă de haiducie pe invers – statul va lua de la săraci ca să dea la ultra-bogați.
Notă intermediară doi: până și haiducia e pe invers în această lume cu fundul în sus.
Dacă furnizorii de energie și gaz intră în faliment, nu mai e nevoie de “sobrietate” energetică. Penuria și economisirea aferente vor rezulta “natural” din acest faliment sistemic. Nu o să mai risipim energie și gaz pentru că, pur și simplu, nu vor mai ajunge la noi. Buni sau rău -platnici, cum om fi… Particulari sau instituții publice unde învață copiii și studenții, unde sunt îngrijiți seniorii și bolnavii, unde de judecă procese, unde se face instrucție să ne batem de la egal la egal cu rușii, unde se dau legi și ordonanțe minunate etc. – nu va mai avea importanță. Oameni care pot și oameni care nu pot plăti facturi triple/cvadruple – respectul contractelor și al regulilor nu va mai avea importanță.
Notă intermediară trei: v-am spus că prețurile la energie și faze rămân betonate, da? Este exact ceea ce “sugerează” gaspajița Kistalina Gheorghieva: statele UE să nu cumva să plafoneze prețurile la gaz și energie, să le lase mari sau să le umfle și mai și, ca să îi oblige indirect pe consumatori să facă economie…
Consecința doi: dacă nu mai există furnizori, producătorii de energie nu mai au altă soluție decât să o vândă la nemți, francezi, italieni etc. Solidaritatea europeană pă energie și pă gaz, “recomandată” de UE, se va impune “natural” la noi. O să închidem și mai simplu centralele termo…
Deja avem cea mai mică producție de energie pe cap de locuitor din UE: 3000 de Mw. Comparativ, Polonia produce 29.000 de Mw, iar Germania 45.000 de Mw, majoritar din cărbune și gaz.
Iar gazul, la noi, aproape că nu se mai utilizează industrial: cu excepția Oltchim, niciun alt combinat mare consumator de gaz nu mai funcționează.
Notă intermediară patru: și compensarea de 50 (25) de bani la litrul de carburant dispare zilele astea. Și prețul la carburant ss betonează la doi euro pe litru. Și mobilitatea individuală, și micile biznisuri care folosesc automobile vor fi puse la pământ. Iobăgie, casa ta e România de la toamnă…
Notă finală:
Dacă vedeți prostie crasă a “autorităților”, a birocraților și a “specialiștilor” în balada de mai sus, nu vă înșelați: chiar există prostie d-asta, cu duiumul. Dar mai e un tigru în odaie, care nu se vede, deși e la vedere: conspirație, fraților, uneltire malefică împotriva omului de rând.

Autor: Gheorghe Piperea

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu