În luna mai 2022, un director de fond de pensii administrat privat a furat 4 milioane de euro din fond, prin 200 de acte materiale de furt. În a treia cea mai “supravegheată” piață din țară, un tip fură de două sute de ori și nu e dibuit decât după ani de zile.
În luna iulie 2022 s-a descoperit că Pilonul 2 are, prin minunata administrare privată de care beneficiază, expuneri de 350 de milioane de euro în bănci rusești, din care Statul român s-a retras. Pierdere: 350 milioane euro. De altfel, Pilonul 2 deținea și în digi comunication (fond “olandez” care deține rcs & rds, companie inculpată penal de DNA pentru corupție și condusă de rusofili adevărați) participații de cca 40 de milioane de euro fără ca cineva să îi tragă de guler pe administratori.
A doua cea mai “supravegheată” piață din țară, asigurările, stă mai rău: în trei ani au intrat în faliment 2 societăți de asigurări. Au antrenat aceste bănoase falimente două miliarde ce euro datorii, peste un miliard de euro de plată din fondul de garantare a asiguraților, creșteri enorme ale costului asigurărilor? Da, au antrenat. Nu e, însă, nimeni la pușcărie. Dimpotrivă, cei care au cauzat aceste nenorociri vor azi un nou mandat – fiți siguri că îl vor obține sau vor fi reciclați în alte instituții cu salarii de 15 mii de euro net pe lună.
Cea mai “supravegheată” piață din țară, piața bancară, stă cel mai rău: prin abuz de putere economică și practici comerciale incorecte, băncile spoliază și fură clienții de sute de milioane de euro anual. Ba chiar fură și de la stat – și nu doar prin optimizare fiscală. Asta în timp ce fac profituri de zeci de miliarde de lei din împrumuturi date statului cu dobânzi astronomice. Numai Raiffeisen, anul trecut, a fost obligată să restituie clienților 23 de milioane de euro, iar cele două bănci pentru locuințe (BCR bpl și Raiffeisen bpl) au de restituit statului 200 de milioane de euro și ceva similar clienților. Dintr-o achiziție a falimentarei Volksbank, BT are de dat înapoi statului cca 230 de milioane de euro statului, dar mai luptă (inutil) la ÎCCJ și CJUE, într-o cale de atac extraordinară. Nimeni nu e la pușcărie pentru asta. Dimpotrivă, liderii pieței bancare sunt laureați, înnobilați și mereu rugați de putere să lase parlamentul sau guvernul să emită legi populare.
Toate cele trei exemple de mai sus au cel puțin trei elemente comune:
(i) supraveghetorii sunt mereu aceiași și se rotesc “democratic” între ei; Isărescu e etern, cei de la Curtea de Conturi au fost și pe la ASF sau au rude în BNR; șefii temporari pe la ASF/Curtea de Conturi devin șefi sau membri în Board – ul BNR; ca să nu apară surprize de concurență, șeful de la Consiliul Concurenței este și el semi-eternizat le post;
(ii) afacerile cu aceste entități foarte cinstite și sigure sunt impuse de stat; nu ai voie să faci plăți sau încasări mai mari de 1000 de lei decât prin bănci; nu ai opțiunea de a nu contribui la Pilonul 2 – de fapt, viramentul procentului de 3,5% din venitul salarial nici nu îl faci tu, îl face patronul; nu ai voie să circuli cu mașina fără rca, nu ai voie să exerciți o profesie fără asigurare de malpraxis, nu ai voie să contractezi un credit pe termen lung fără o asigurare de viață și de casă;
(iii) banii tăi, depuși, acumulați sau colectați la bancă, asigurător sau Pilon 2 nu sunt banii tăi.
Să vă explic paradoxul proprietății voastre care nu e proprietatea voastră.
Nu e un joc de cuvinte: este legea, cutuma sau fărădelegea care vi se impun și care vă determină să vă supuneți.
Potrivit art. 2191 Civ, banii tăi depuși în bancă DEVIN PROPRIETATEA BĂNCII, cu obligația teoretică a băncii de a-ți restitui sumele integral.
Minus situațiile în care :
– banca îți reține banii în cont pentru că ești suspect de spălare de bani pentru că ai omis să îți actualizezi datele cu caracter personal sau pentru că nu ai justificat de ce îi dai 2000 de lei mamei tale fără contract,
– este pusă poprire pe cont de către fisc, pentru o amendă pentru infracțiunea nemaipomenit de gravă de a NU purta masca de “protecție”sau
– ți s-a furat identitatea bancară/digitală pe mâna băncii.
Teoretic, banii acumulați în Pilonul 2 din contribuțiile tale lunare sunt proprietatea ta. Dar nu îi poți retrage de acolo decât la prezentarea deciziei de pensionare. Evident, nu ai nimic de spus dacă administratorul decide să bage BANII TĂI în bănci rusești, în companii pharma criminale, în întreprinderi producătoare de armament sau droguri, în corporații care îți batjocoresc credința creștină și fac propagandă consumului de droguri ori devianței sexuale, antinatalismului și cultului morții etc.
Despăgubirea de la asigurător nu o primești decât atunci când vrea și atât cât vrea asigurătorul. Dacă asigurătorul a intrat în faliment (de bine ce a fost supravegheat), primești despăgubiri după un an sau doi și numai dacă fondul de garantare mai are bani.
Credem, în mod naiv, că suntem proprietari și liberi. Vedeți deja că nu prea mai e așa în relațiile cu băncile, fondurile de pensii și societățile de asigurări. Curând, nu vom mai fi cu adevărat proprietari nici pe averi. Potrivit Constituției, dobîndirea averii se prezumă a fi legală. În schimb, potrivit legii lui Cioacu, ORICE avere va fi suspectă de spălare de bani și evaziune fiscală, la simpla pâră a vecinului sau a adversarului ori în urmarea unei vizite binevoitoare a agentului de la fisc, viitorul nou comisar Catani din La Piovra …
Nu aveți (aproape) nimic, dar sigur veți primi doza de fericire pe care v-au promis-o. Or not.
Autor: Gheorghe Piperea
Adauga comentariu