Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Libertatea de exprimare apară și ideile care șochează, rănesc sau neliniștesc”

Libertatea de exprimare apară și ideile care șochează, rănesc sau neliniștesc.
(CtEDO, speța Handyside c. Marii Britanii, 1976)
Azi, ordinea mondială “liberală” bazată pe reguli interzice informația care contrazice oficialitatea.
Mai mult și mai rău, pândarii acestei ordini penalizează opinia care este contra:
-puterii stabile, “alese” de algoritmii de inginerie socială;
-“corectitudinii” politice;
-științei stabilite, canonizate;
-greșelilor evidente ale Green Deal;
-politicilor sanitare și tratatelor pandemice ale OMS;
-politicilor Ursulei;
-(lipsei de) idei ale lui Joe.
Ca și Lenin, elitele auto-mandatate ale lumii de azi se ghidează după dictonul: “cine nu e cu noi e împotriva noastră” – dacă nu știți, vă învățam, dacă nu vreți, vă obligăm.
Jurisprudența vestică de pe vremea când părinții mei erau tineri era mai înțeleaptă decât cea de azi. Încă era clar atunci, în anii ‘70 ai secolului trecut, că democrația se centrează pe cetățeanul privit individual, pe drepturile și libertățile sale, iar nu pe drepturile colective ale stupului și, mai ales, nu se puteau confunda interesele punctuale cu valorile fundamentale și perene ale umanității. Interesele politice meschine ale establishmentului și ale statului adânc ascuns și interesele pecuniare cinice ale corporațiilor militare, tech, pharma sau finance nu pot fi puse la egalitate cu valorile fundamentale. Mereu, aceste valori au fost familia, libertatea, credința, smerenia, pacea, egalitatea de destin. Azi, ierarhia este inversată, în defavoarea valorilor perene și în profitul unei minorități de stăpâni neo-feudali îmbuibați și căutători ai imortalității pe pământ.
Azi, CtEDO crede că e corect ca un copil să poată fi obligat la “imunizare”, chiar și cu seruri experimentale (speța Vavrika) și crede că dreptul la o moarte decentă este la fel de important ca și dreptul la viață. Iar CE crede că trebuie să fie luat în foarte serios dreptul bărbatului de a avorta. Dreptul la educație, la muncă, la un trai decent, inegalitatea, polarizarea socială, sărăcia, dreptul la pace – toate acestea sunt teme marginale pentru areopagii lumii de azi, “civilizate”.
Doar că acest lamentabil amurg al zeilor și valorilor este urmat de noapte.
Reamintesc un verset din Evanghelia după Ioan (18:36) :
“Împărăția Mea nu este din lumea aceasta”.
Christos s-a înălțat!

Autor: Gheorghe Piperea – avocat