Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Iohannis a dispus luarea cu împrumut de la guvernul SUA suma de 2 miliarde de dolari.”

Iohannis a dispus luarea cu împrumut de la guvernul SUA suma de 2 miliarde de dolari.
Destinația este cumpărarea unui nou sistem de rachete Patriot.
Tot de la SUA.
Rachete care, probabil, vor fi donate și alea.
Cică asta ar fi “compensația” pentru prima donație în favoarea Ucrainei…
Cu certitudine, dl. foarte curând ex-președinte și-a depășit atribuțiile. Potrivit art. 91 alin.1 din Constituție, Președintele României poate încheia tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern, și le supune spre ratificarea Parlamentului, într-un termen rezonabil. Așadar, tratate internaționale, iar nu acorduri comerciale, fie ele acorduri cu alte state sau cu organisme financiare internaționale. În orice caz, actele Președintelui sunt, așa cum rezultă din art. 100 din Constituție, decrete. Dacă emite un decret în aplicarea art. 91 alin.1 din Constituție, Președintele trebuie să îl dea la contra-semnat premierului. Fără această contra-semnătură, decretul nu există.
Domnul Ciolacu are acum din nou, așa cum a avut șansa (ratată) din pandemie, cu starea de urgență, să fie independent, iar nu ghiocel, și să nu contra-semneze ultimele isprăvi ale lui Iohannis.
De urgență trebuie convocată o ședință extra-ordinară a Parlamentului, pentru ca premierul să dea socoteală pentru acest împrumut, ca și pentru donația rachetelor „Patriot”.
De asemenea, Președintele ar urma să vină în Parlament, cu maximă urgență, pentru a da explicații în legătură cu ultimele sale acte, netransparent semnate, inclusiv în legătură cu noul tratat miliar cu Ucraina (care, practic, ne bagă în război).
PS Nici acest acord nu e valabil fără aprobarea Parlamentului.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu