Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Curtea Constituțională a dat undă verde unei legi care plafonează dobânzile la împrumuturile date de IFN – uri persoanelor fizice”

Recent, Curtea Constituțională a dat undă verde unei legi care plafonează dobânzile la împrumuturile date de IFN – uri persoanelor fizice. Este vorba de sume mici cu costuri extrem de mari, adică de cămătărie, mai pe românește.
În varianta inițială, proiectul prevedea că se aplică în principal băncilor. Nu a fost pe placul băncilor și al lui Isărescu, motiv pentru care Ciolacu a ținut proiectul la sertar doi ani, până s-a dospit, în sensul că a fost emasculat.
Precizez că Uniunea Europeană a emis un proiect de directivă care prevede plafonarea dobânzilor la creditele bancare în vederea protecției consumatorilor contra dobânzilor excesive/cămătărești.
Băncile NU vor fi exceptate de la prevederile directivei.
De vreme ce sunt membru în IMCO (afaceri interne și protecția consumatorilor) a Parlamentului UE, mă voi preocupa că această directivă să treacă repede și să fie urgent implementată în România, mai ales băncilor. Pactul Ciolacu – Isărescu, pact menit a limita efectelor legii plafonării la IFN – uri și făcut în beneficiul bankstetilor, va avea, așadar, viață scurtă.
PS Nu ar spune nimeni că acest proiect, în varianta sa originară, care se referea și la bănci, iar nu numai la IFN – uri, a fost scris de mine… Dimpotrivă, Ciolacu se laudă că ar fi opera sa, deși l-a ținut în sertar doi ani, ca să îi facă pe plac lui Isărescu… Pe care Isărescu îl va mai cadorisi cu încă un mandat de 5 ani de guvernator al BNR…

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu