Analize și opinii

Gheorghe Piperea: „Corporațiile multinaționale s-au obișnuit de zeci de ani să ignore sau chiar să disprețuiască instituțiile administrative și judiciare românești”

Corporațiile multinaționale care fac hiper-profituri în România s-au obișnuit de zeci de ani să ignore sau chiar să disprețuiască instituțiile administrative și judiciare românești. Când trebuie să execute decizii administrative sau judiciare trag de timp sau fac lobby/presiuni pentru batista pe țambal izbăvitoare*.
Așa cum v-am anunțat din luna februarie 2022, Raiffeisen Bank a pierdut definitiv procesul cu ANPC & Parakletos, privind practici comerciale incorecte. În urma unui proces de 4 (patru) ani, banca este obligată să corecteze contractele unui număr de cca 16.500 de clienți și să restituie cca 70 mil euro unui număr de cca 30 de mii de clienți și foști clienți. Trebuia să facă asta în maxim o lună. Nu a făcut-o, pe motiv că, cică, decizia este greu de implementat.
Imaginați-vă că ați fi voi debitori într-o decizie judiciară “greu de implementat”. Pentru că nu sunteți multinațională, deci nu aveți protecție, nici ambasade, nici consilii ale investitorilor străini, nici politicieni în spate, ați fi fost deja executați. Poate chiar evacuați din locuința familială.
Această bancă a furat de la clienți, a fost prinsă că a furat și înșelat, a fost condamnată, și tot nu a pățit (încă) nimic.
Legea spune că, în acest moment, banca riscă suspendarea pe minim 6 luni și o amendă de 4% din cifra de afaceri. Aceste sancțiuni încă se lasă așteptate.
Cei 30 de mii de (foști) clienți care au de luat 70 de mil euro de la bancă ar trebui să facă ei treaba statului; să se alieze în consorții procesuale și să ceară amiabil sau judiciar să li se achite sumele respective; la fel, cei 16.500 de (încă) clienți ai băncii pot cere banii și revizuirea grabnică a contractelor.
Nu e nevoie să se teamă nimeni de costuri. La ora la care vorbim, pe piață au apărut firme din Occident care finanțează procese ori negocieri de acest gen, în schimbul unei părți din câștig. În caz de pierdere a procesului, firma finanțatoare suportă cheltuielile de judecată, iar nu reclamanții.
De altfel, aceasta este și viziunea UE. Un act normativ referitor la procesele (recursurile) colective privind daunele cauzate de comercianți consumatorilor este în pregătire la CE și PE, urmând a intra în vigoare în 2023. Acțiunile sau recursurile colective urmează a fi date în atribuțiile asociațiilor pentru protecția consumatorilor, care vor putea apela la firme de finanțare a proceselor pe aceste teme.
Foarte important de reținut este faptul că aceste procese colective nu vizează exclusiv băncile, ci orice alt comerciant care abuzează de puterea sa economică, utilizează practici comerciale incorecte sau înșelătoare sau vând produse ori servicii cu defecte. De exemplu, pârâți în aceste procese pot fi furnizorii de utilități, producătorii și importatorii de medicamente și produse medicale sau sanitare și chiar spitalele.
Nu e greu decât primul pas – dar orice drum de o mie de mile începe cu primul pas.
*din păcate, astea se întâmplă și în cazul (ex)președinților – contraexemplul lor invită la fraudă și la nerespectarea deciziilor justiției. Petrov (a.k.a Traian B.) nu se dă mutat din imobilul RAPPS pe care îl ocupă fără drept și nici nu acceptă că nu mai are drept la gardă de la SPP, după ce a fost confirmat ca turnător al securității comuniste, iar Iohannis nu a dat înapoi statului 360 mii euro – chirie ilegal încasată pentru un imobil din Sibiu pe care îl deținuse ilegal și îl închiriase … Raiffeisen…

Autor: Gheorghe Piperea