Analize și opinii

Gheorghe Piperea: “Avem fix ceea ce, majoritar, ați votat. Război.”

Câteva țări ale UE au trecut la recrutarea tinerilor în vederea războiului. La nivel supra-statal, UE se gândește că e bine ca toate țările membre, inclusiv România, să facă aceleași treburi mărețe: recrutare, înarmare, economie de război. În data de 17 iulie 2024, Parlamentul UE a emis o rezoluție majoritară din care rezultă că UE și statele membre vor sprijini Ucraina, militar și financiar, până la victorie*. Asta înseamnă că țările membre ale UE vor cheltui minim 0,25% din PIB anual – 800 de milioane de euro anual în cazul României – pentru dotarea militară și financiară a Ucrainei, plus 2,5% din PIB cheltuieli militare necesare conform acordurilor cu NATO.
Ministrul german al apărării a spus că “trebuie să fim pregătiți de război până în 2029”.
Iar generalul Wesley Clark, care a condus NATO în războiul din Kosovo, a spus:
“Cred că tinerii din Europa și SUA vor ajunge să realizeze că această generație, la fel ca generația care a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, nu a cerut să fie „cea mai mare generație”, dar circumstanțele le-au pus această povară”.
Eu aș zice că nu circumstanțele, ci lorzii războiului și politicienii bătrâni și avari au pus această povară pe umerii bărbaților de 18-35 de ani. Fiii, nepoții și frații noștri mai mici.
Avem fix ceea ce, majoritar, ați votat. Război.