Administrația Joe Biden anunță creșterea impozitului pe companii de la 21% la 28%, și Jeff Bezos salută ideea. Își permite să achite nouă taxă, mai ales că diferența o va lua din creșterea costurilor serviciilor pe care le vinde pe platforma sa de 2 trilioane (capitalizare bursieră) și a prețurilor pe care le va pretinde pentru produsele sale predictive (estimarea intențiilor și a comportamentului la achiziții ale captivilor platformei, care nu știu că sunt înlocuiți în decizia de achiziție de avatarurile lor informatice). Să vedem ce reacție vor avea ceilalți moguli Big Tech și patronii din Big Pharma și Big Finance. Probabil aceeași – multimiliardarii progresiști sunt foarte de dreapta atunci când e vorba de privatizarea profiturilor (plus acumularea monopolurilor, a rentelor și a privilegiilor neo-feudale) și foarte de stânga atunci când e vorba de socializarea pierderilor. Așadar, așteptați-vă la creșterea generalizată a prețurilor produselor de larg consum, conjugată cu scăderea puterii de cumpărare a banilor (cauzată de explozia de dolari și euro suplimentari față de volumul de mărfuri și servicii aruncați pe piață de Fed și BCE, pentru motive de “luptă” contra pandemiei).
Eu sunt fan.
Aștept chiar cu nerăbdare o taxă suplimentară de 3% pe cifra de afaceri a primelor 1000 de companii americane și pe averea primilor 75 de mii de multimilionari americani, taxă despre care vorbea senatoarea Elisabeth Warren, în campania pentru prezindențiale, taxă având ca scop preluarea la stat a creditelor de studii ale celor 44 de milioane de americani falimentați de cele 1,4 trilioane de dolari datorii la bănci, rezultate din nocivele student loans, care au făcut din sistemul de educație american cel mai aberant de scump și cel mai exclusivist din lume și din istorie.
Nici această taxă nu îi va falimenta pe Bezos, Musk, Gates, Zuckerberg, Page & Brin, Buffet, Larry Fink eiusdem farinae.
Doar că zisa taxă va face produsele, serviciile și viața mai scumpe pentru noi – ceea ce e bine, pentru că vom fi mai slabi, mai sănătoși și mai atenți cu mediul, cu familia, națiunea și credința, chestiile astea mici și neimportante la care ne întoarcem mereu de fiecare dată când nu mai putem huzuri în mod hedonist.
Ironic, ba chiar comic, este că Trump a ținut cu dinții la taxarea redusă a corporațiilor. A fost unicul său război: s-a opus Tratatului de la Paris pentru că antrena costuri de mediu și taxe suplimentare în dauna corporațiilor americane; a scos America din OMS și din tot felul de tratate globale pe motiv că favorizează China și cresc taxele; s-a opus cu îndârjire planurilor OCDE, legislației Franței și proiectelor UE de taxare cu 3% pe cifra de afaceri a corporațiilor Big Tech.
Ce să vezi – nu numai că gigamiliardarii Big Tech au votat cu Biden, făcând o mizerabilă campanie anti-Trump, dar au mers până într-acolo încât să îl interzică total pe Trump în lumea lor virtuală și în mass media main stream pe care o controlează. Culmea totalitarismului informatic – au fost interziși sau suspendați și “trumpiștii”!
Iată că, la fel ca întotdeauna, karma este o curvă. (pentru nou-normali și progresiști: karma is a bitch)
Precizez că nu sunt un fan Trump – spun asta nu pentru că vreau să evit cenzura feisbuc, ci pentru că Trump a fost dezamăgitor în foarte multe privințe. Iată exemple: susținerea irațională și auto-destructivă a multimiliardarilor progresiști, ezitările și ambiguitățile din pandemie, ratarea tuturor proceselor electorale (în ciuda asigurărilor că are toate dovezile și că va câștiga sigur, devoalând “frauda” electorală a lui Biden). Singurul lucru de lăudat este lipsa oricărui război al Americii în timpul mandatului său.
Autor: Gheorghe Piperea
Adauga comentariu