Anul 2023 a fost primul an post-pandemic cu indicatori pe minus pentru primele 100 de companii care fac profit gros în România. Cifra de afaceri, profitul net și numărul de angajați au scăzut în raport de 2022. Cifra de afaceri, cu 5%, profitul net cu 23%, iar numărul de angajați a scăzut cu 2 mii.
Interesant este că nu toate marile companii și-au depus încă situațiile financiare consolidate. Este posibil ca lucrurile să fie mai vineții.
Reamintesc că anul trecut, erau 100 de companii mari care declarau cifre de afaceri colosale și pierderi mari. Asta ca să dea bine la coafarea contabilității…
Urmează optimizări fiscale și, foarte probabil, ajutoare de stat de la guvernul Ciolacu. Are balta pește … Doar tocmai ce s-au contract împrumuturi cu Banca Mondială și guvernul SUA …
Între companiile mari cu scăderi pe toate liniile figurează OMV Petrom și OMV Petrom Marketing, Rompetrol Rafinare, Rompetrol Downstream, Lukoil, Engie și E. ON, adică afaceri cu energie și carburant.
Dacă se consumă mai puțin carburant și mai puțină energie, înseamnă că economia în ansamblu are un recul și că aparenta creștere economică este, de fapt, o creștere a PIB – ului pe bază de prețuri și inflație.
De altfel, legile economice spun că, atunci când ai marfă mai puțină decât cererea de pe piață, prețurile cresc. De aici și creșterea prețului carburantului la pompă și a facturilor la energie.
Atenționare: 1 septembrie vine cu recalcularea pensiilor, ceea ce va determina un nou puseu inflaționist (eu presupun că recalcularea se va face și că pensionarii vor lua niște bani în plus, dar nu e clar dacă guvernul Ciolacu are banii), iar 1 octombrie cu constatarea unui an agricol foarte prost, ceea ce va scumpi, din nou, mâncarea. Energia deja a crescut cu 30%.
Notă: cifrele din primul paragraf sunt preluate din Zf de azi, prima pagină.
Autor: Gheorghe Piperea
Adauga comentariu