Va spuneam, in postarea anterioara, ca trebuie sa luptam cu toate fortele impotriva coruptiei, iar cei corupti sa mearga acolo unde isi merita locul. Dar nu este suficient. Trebuie sa analizam si cauzele coruptiei, si cine o dezvolta si o sustine. In primul episod am vorbit despre coruptia din Franta si despre cum marile companii franceze au exportat coruptia in Romania. Astazi voi prezenta fapte de coruptie deosebit de grave din Germania.
Cand am vazut documentarul primit de la un prieten am ramas blocat. Cunosteam si eu multe aspecte referitoare la coruptia din acesta tara, dar situatia este cu mult mai grava decat mi-as fi imaginat vreodata. Doua lucruri mi-au venit in minte cand am vazut la ce nivel a ajuns coruptia in acest stat federal. M-am rugat la Dumnezeu sa ne mentina cel mult in acest stadiu al coruptiei, la noi ea fiind in stare incipienta, vis-a-vis de ce se intampla la ei, in Germania.
Iar al doilea lucru a fost sa ma intreb cum de nu ii este rusine, acestui impertinent de ambasador, sa ne dea TOCMAI EL lectii de lupta impotriva coruptiei, cand la ei coruptia a atins cote deosebit de alarmante, pe care pana acum nici nu puteam sa mi le imaginez.
Am inceput sa prezint faptele de coruptie din Franta cu dosarul fostului presedinte Nicolas Sarkozy. Si acum voi incepe, la fel, dar cu dosarul fostului presedinte al Germaniei Christian Wulff, care a fost obligat sa demisioneze, in 2012, ca urmare a acuzatiilor de coruptie si trafic de influenta, formulate de procuratura din Hanovra in actul prin care a solicitat Bundstagului ridicarea imunitatii lui pentru a permite o ancheta judiciara impotriva sa. Odata cu acesta a fost cercetat pentru aceleasi fapte si purtatorul sau de cuvant, caruia procuratura i-a facut si o perchezitie domiciliara. Nu cred ca ati uitat nici de cazul fostului cancelar Helmut Koll, care a acceptat sa plateasca 300.000 de marci (150.000 de euro) pentru a pune capat procesului aflat pe rolul Tribunalului din Bonn si de a scapa de acuzatia ca a primit de la cineva o geanta cu 400.000 de marci (200.000 de euro).
O ancheta oficiala care viza actiuni de mituire pentru promovarea produselor in diverse tari de catre 4 giganti auto, a scos la iveala lucruri mult mai grave si anume ca Volkswagen, BMW, Daimler – toate trei din Germania – impreuna cu Audi si Porsche, construisera un cartel tehnologic, care a functionat in peste 20 de ani si care in cadrul unor intalniri secrete periodice stabileau standardele tehnice, preturile, segmentele de piata, actiunile de dumping si multe altele, in detrimentul celorlalti competitori, elaborand si documente prin care parafau intelegerile. Ca si in Franta aceste actiuni ilegale nu au aparut recent, ci au deja o istorie. Cred ca va amintiti domnule CORD MEIER-KLODT, ambasador al Republicii Federale Germania in Romania, despre implicarea in fapte ilegale deosebit de grave, inclusiv de coruptie, provocand pagube enorme clientilor, prin vanzarea de credite ipotecare, dar si noua tuturor prin contributia directa la criza financiara internationala, a titanicei Deutsche Bank. In final aceasta a fost obligata de catre Departamentul American de Justitie sa plateasca 7,2 miliarde de dolari, desi initial i se imputasera 14 miliarde de dolari, pentru a se renunta la o lista interminabila de acuzatii. Si nu este singurul caz in care aceasta banca a fost amendata cu sume foarte mari de bani pentru actiuni dolosive.
Printre cazurile cele mai mari de coruptie din Germania se numara si vanzarea de actiuni Daimler Benz AG, pe multe miliarde, de catre concernul Flick, afacere in care s-au dat mita numeroase milioane, sub forma unor donatii, mai multor partide si politicieni pentru obtinerea de derogari fiscale. Modalitatile prin care se mituiau decidentii politici, cei admimistrativi, specialistii, erau multiple, de la sume mai mici sau mai mari de bani, asa cum au procedat si producatorii germani de simulatoare cardiace, care au mituit medicii sa prescrie anumite produse, la organizarea de excursii si petreceri cu prostituate, ca in cazul Volkswagen. Se cunoaste foarte bine ca Siemens si Daimler au castigat contracte, in diverse tari, dand mita sume enorme, iar cand au fost puse sub acuzare pentru aceste fapte, a trebuit sa plateasca amenzi de sute de milioane de dolari. In urma unor investigatii derulate de organele judiciare din Grecia, a reiesit ca Siemens a dat 70 de milioane de euro ca mita oficialilor greci pentru semnarea de contracte favorabile. In urma anchetelor derulate impotriva colosului german a reiesit si faptul ca acesta isi constituia anual un buget pentru mita de 40-50 milioane de dolari.
Autoritatile americane au obligat si ele gigantul industrial Siemens, care a recunoscut ca a folosit un sistem extins de mite pentru a-si atinge tintele de afaceri, la plata a 1,3 miliarde de dolari, costurile totale pentru companie ridicandu-se la 2, 5 miliarde de euro. Compania germana a fost acuzata ca a platit ca mita 1,4 miliarde de dolari oficialilor guvernamentali din Europa, Asia, Africa, America de Sud si Orientul Mijlociu, pentru semnarea contractelor cu partenerii din aceste zone. Asemenea masuri s-au luat si impotriva altor companii germane printre care Rheinmetall si producatorul de echipamente sportive Adidas.
Va este cunoscut si cazul EADS, inclusiv acuzatiile de dare si luare de mita in Romania, dar aceasta speta o voi aborda mai pe larg intr-o postare viitoare. Acum o sa va dati seama de ce apara cu atata indarjire acesti ambasadori statul paralel. Ati vazut vreo ancheta finalizata in care este acuzata o mare companie straina? Nu o sa vedeti! Marile companii aloca sume imense de bani cu care mituiesc oficialii straini si cei autohtoni ca sa nu se finalizeze asemenea anchete. Voi aborda si acest aspect in viitor. Lista cu asemenea aspecte este lunga si ar putea continua cu foarte multe exemple, dar nu pot sa le prezint pe toate intr-o singura postare. Ca sa va dati seama ce amploare a luat acest fenomen in Germania am sa va spun ca, intr-un singur an, ofiterii Biroului Federal de Combatere a Criminalitatii (Bundeskriminalamt-BKA), au descoperit 46795 de cazuri de coruptie, care dupa opinia lor nu reprezinta nici 10% din totalul faptelor de acest gen. Daca comparam aceasta situatie cu cea realizata cu patru ani in urma cand s-au descoperit doar 9554 fapte de coruptie (de cinci ori mai putine) ne dam seama care este evolutia acestui fenomen in Germania! Si oficialii lor vin sa ne dea noua lectii de moralitate si de actiune impotriva coruptiei. Cei mai corupti din Europa vin si ne acuza pe noi de coruptie! NU VA ESTE RUSINE, DOMNULE AMBASADOR CORD MEIER-KLODT??? SUNTETI IPOCRIT SI REPROBABIL!!!
Autor: Dumitru Iliescu
Sursa: Dumitru Iliescu
Adauga comentariu