Site icon gandeste.org

Fost şef al SPP, generalul Dumitru Iliescu: ”Uniunea Europeană, Rusia, Turcia și interesele SUA”

Asa cum ne-a promis in postarea anterioara, prietenul si criticul meu Florin a revenit cu precizari fata de ceea ce urmaresc americanii in Europa, in general, si in Europa Centrala si de Est, in special.



L-am intrebat direct cum pot afecta interesele SUA, integrarea Rusiei in UE. Si raspunsul sau a venit ca un traznet: In aceasta ecuatie nu este vizata doar Rusia, este vizata si Turcia! Iti imaginezi, imi spune el, ce ar insemna o Uniune Europeana care sa cuprinda toate tarile Europei, inclusiv Ucraina, Serbia etc., dar in special Rusia si Turcia? Americanii, si nu numai ei, s-ar confrunta cu un actor foarte puternic la nivel mondial, care ar dispune de toate resursele si facilitatile necesare realizarii unei concurente solide in toate domeniile, de la cel politic, la cel diplomatic, cel economic, cel al aplicarii noilor tehnologii si, nu in ultimul rand, cel militar.

In aceasta formula s-ar intalni potentialul resurselor, al materiilor prime, cu cel al inaltelor tehnologii si cu cel militar. Deja lansarea ideii de a construi o armata proprie, a UE, pentru asigurarea securitatii tarilor membre, prin mijloace proprii, a creat mare neliniste la Washington, care a cautat imediat formule prin care sa dea asigurari europenilor ca SUA este hotarata sa le asigure securitatea. Pe aceeasi linie inscriindu-se si infiintarea Fortei Rapide de Interventie, care sa cuprinda 30000 de militari.

Desi, la inceput, forta militara europeana era redusa ca numar, americanilor le-a fost foarte clar ca ea se va dezvolta si va ajunge la acel nivel in care sprijinul lor poate sa nu mai fie atat de important. Daca in UE se integreaza si Rusia si Turcia, iti imaginezi ce potential militar ar avea Uniunea! Dar structura europeana nu devine puternica doar in acest domeniu. Sa nu uitam domeniul energetic, care nu-i cu nimic mai prejos decat cel militar. Dar lucrurile nu se opresc aici! Americanii simt pericolul pe care il reprezinta aderarea Rusiei si Turciei din alta perspectiva, si anume al politicii externe si a zonelor de influenta. Nu este un secret ca Rusia si Turcia au legaturi puternice cu zona araba si ea foarte importanta din multe puncte de vedere, dar mai ales din cel al resurselor naturale si in special al celor energetice. Pericolul vine pentru americani si din posibilitatea diversificarii si consolidarii relatiilor pe multiple planuri cu China, prin mijlocirea Rusiei, care a facut deja pasi importanti in aceasta directie.

Nu neglizeaza nici relatiile bune existente intre Turcia si China, care au deja proiecte comune in domeniile: transporturilor, noilor energii, care includ zona nucleara, eoliana si solara, industriei aerospatiale, finantelor si investitiilor (prognozate a ajunge, pana in anul 2020 la 100 de miliarde de dolari), dar si ale luptei antiteroriste, ale protejarii suveranitatii si integritatii teritoriale, mai ales ca Turcia reprezinta un interes major pentru China, aceasta fiind un punct strategic foarte important pe traseul Centurii Economice a noului Drum al Matasii. Nu intamplator Erdogan a sechestrat practic militarii americani aflati in baza de la Incirlik, intrerupandu-le alimentarea cu energie electrica si interzicandu-le sa paraseasca baza militara. El a actionat in acest fel pentru ca avea informatii solide ca americanii ii sprijinisera pe pucisti in atentatul organizat asupra sa, cu scopul de a aduce la conducerea tarii o persoana favorabila promovarii intereselor lor in zona si pentru stoparea accederii Turciei la UE. Realizezi – imi spune el – ce ar insemna o unire a eforturilor celor doi colosi UE in formula complete si China cu perspectiva izolarii pe diverse planuri, la nivel mondial, a Statelor Unite ale Americii, si rescrierea regulilor internationale de catre cei doi care nu vor fi deloc in folosul americanilor? Vezi de ce americanii se lupta sa-si pastreze dominatia in Europa, care prin primirea Rusiei si Turciei, dar si a celorlalte state europene s-ar transforma din temelii. Ar deveni mai echilibrata, s-ar realiza un echilibru mult mai stabil intre tarile membre, rolul hegemonic al Germaniei si Frantei, atat de sprijinit de americani pentru a crea tensiuni cu celelalte state membre ar inceta, si ar aparea o formula statala foarte puternica. Pe aceeasi linie inscriindu-se si fenomenul migratiei, declansat tot de catre americani, pentru a crea in tarile europene tensiuni.

Eu nu spun ca rusii sunt ingeri, au si ei interesele lor, care de multe ori afecteaza pe altii, inclusiv pe noi, dar, ca un modest observator, am constatat ca nu ei s-au dus peste americani, ci americanii au venit peste ei, i-au provocat permanent si au declansat demersul pentru alterarea relatiilor lor cu vecinii si tarile apropiate din punct de vedere geografic. Miza este foarte mare, iar noi facem parte din planul americanilor prin care isi promoveaza interesele in aceasta zona. De aceea ne-au transformat intr-un teritoriu vasal, intr-o provincie vasala, dominandu-ne sub toate aspectele, iar o parte a politicienilor nostri le fac jocul. Asa sa fie oare domnule Presedinte Iohannis????

Autor: Dumitru Iliescu

Sursa: Dumitru Iliescu

Exit mobile version