Am asistat cu toții zilele acestea la justificări politice ale intervenționismului etatist, cărora nu pot să le acord decît cel mai slab calificativ posibil, intervenționism care are însă și o parte pozitivă: duce la falimentul statului și mă face să sper că lucrurile se vor îndrepta.
Premisa de la care plec este că orice discuție despre etică și moralitate în contextul acțiunii statului în economie este utopică. Acest tip de discuții apar atunci cînd se caută justificări pentru impunerea de noi constrîngeri. De ce? Pentru simplul motiv că norme de etică și moralitate nu există într-o piață liberă (am subliniat norme pentru a evidenția caracterul artificial, ne-real al acestui cuvînt și imposibilitatea de a fi aplicat în afara gîndirii sociale); există doar nevoi, competitivitate, eficiență, concurență, iar inteligența primează. Fiecare poate ajunge la maximul său de potențial; aici apare diferența care demonstrează totul – noi toți nu suntem egali începînd de la naștere, nu avem același potențial, aceeași inteligență și aceeași capacitate de muncă. Cum nu avem nici aceleași caracteristici fizice.
Jocul pieței libere stă tocmai în aceste diferențe firești, naturale. Și acum să introducem în acest sistem de ecuații statul, așa cum este el astăzi.
Statul, prin reprezentanții săi, își fundamentează amestecul în economie (poți să citești jaf, furt, … ) pe principiul ireal că toți suntem egali. Și cum nici în logică nu poți să pleci de la o premisă falsă și să obții o concluzie adevarată, iată că o dată cu trecerea timpului aceasta axiomă a logicii este validată de evidență. Egalitarismul care mimează oarecum caritatea socială este marea eroare a socialiștilor din toate timpurile; de fapt este o perdea din ce în ce mai subțire de credibilitate în ochii maselor, menită să ascundă incapacitatea, fapte ilicite, etc , într-un cuvînt lipsa oricăror așa zise norme de etică și moralitate în acțiunea statului care își legitimează astfel naționalizarea fraudei și își asumă rolul imposibil de arbitru al concurenței. Tocmai din această cauză criza în care se află statul are doar o singură soluție, și anume reformarea din temelii și redefinirea acestuia.
Puterea simbolică a statului va scădea cu fiecare constrîngere impusă, care va scoate și mai mult în evidență rolul de parazit al conducătorilor.
Daniel Cazangiu
sursa: scenariieconomice.blogspot.com
Citat “Fiecare poate ajunge la maximul său de potențial; aici apare diferența care demonstrează totul – noi toți nu suntem egali începînd de la naștere, nu avem același potențial, aceeași inteligență și aceeași capacitate de muncă. Cum nu avem nici aceleași caracteristici fizice.” Asta face parte dintr-o nouă abureală, sau e prostie crasă?! Dacă citeşte un marţian cele scrise, îşi face impresia greşită că în societatea umană de pe planeta Pământ, dacă ai potenţial, poţi face ce vrea muşchiu tău?! Ce mare ipocruzie poate fi mai mare decât asta, când orice vrei să faci pe această planetă, eşti înfrânat de sistemul politico-social-economic de pe acele meleaguri. Îţi trebuie autorizaţii pentru orice. Inventezi un nou mecanism, există entităţi care nu permit producerea lui.Inventezi o maşină…pe apă…nu va fi produsă…şi aşa mai departe în orice domeniu. Aşa că fraza citată mai sus, este scrisă ori de un aburitor din corul guriştilor, ori de un pupicurist al celor care pun frână fiinţei umane în dezvoltarea… ha,ha,ha,ha,ha..cică a potenţialului maxim.(sic) Mă duc să vomit.