Analize și opinii

FMI: oraşele pot intra în faliment, persoanele nu

fmi_ora_ele_pot_intra__n-b743c789394dc6bdd6e27d4281359831
Oficialii de la Bucureşti negociază cum se pot proteja municipalităţile faţă de creditori, dar cer Băncii Naţionale să nu reglementeze falimentul personal.
Una dintre temele care vor stârni controverse în administraţia locală şi centrală, abordată de Guvern în ultimele negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), este posibilitatea ca oraşele să intre în faliment, ca şi firmele, pentru a se proteja de creditori.

Tehnic vorbind, există posibilitatea ca şi persoanele particulare să intre în faliment, dar reglementarea acestei variante a fost lăsată pentru negocierile ulterioare, pentru a se evita „hazardul moral”, reiese din proiectul scrisorii convenite de Guvern cu FMI, citat pe larg de hotnews.ro.

BNR – planuri de urgenţă detaliate

BNR va pregăti normele interne care să permită înfiinţarea unei bănci-punte chiar dacă respectiva instituţie va fi activată numai dacă va fi necesar, se arată în draftul scrisorii de intenţie care urmează să fie trimisă boardului FMI. Astfel, BNR va pune la punct planuri de urgenţă detaliate pentru situaţiile care ar putea interveni.

De asemenea, „pentru a păstra disciplina creditării şi pentru evitarea hazardului moral, BNR se va abţine de la adoptarea de iniţiative legislative (de exemplu, propuneri privind legea falimentului personal şi legea privind recuperarea debitelor sau privind modificarea Ordonanţei 50/2010)”, se mai precizează în documentul citat. În schimb, falimentul oraşelor ar putea deveni realitate cât de curând.

Guvernul va demara, cu sprijinul unor consultanţi de la FMI, mecanismul procedural legat de declararea falimentului autorităţilor locale. „Probabil se va merge către fuzionarea autorităţilor locale nesustenabile cu primării mai mari şi mai puternice financiar”, au declarat surse apropiate negocierilor, citate de hotnews.ro.

Cum intră o primărie în faliment

Cum intră o primărie în faliment? Specialiştii arată că „e aproape ca la firme”. „Primarul şi consiliul ales sunt trimişi acasă, se pune administrator special, se restructurează debite, se vinde ce se poate (din proprietatea privată a municipalităţii, nu din cea publică, adică nu se vor vinde şcoli sau parcuri). Există un cadru strict care prevede continuarea furnizării serviciilor publice de bază”.

„Falimentul municipal clarifică lucrurile, pune un blam politic-moral sever pe primari şi transparentizează problemele. Invers, primarii dacă sunt de bună-credinţă, se pot cere în insolvenţă imediat când preiau un mandat imposibil, şi atunci sunt protejaţi politic pentru că restructurarea o face administratorul special, apoi ei pot reveni la mandat”, conchid specialiştii.

Tag-uri