Analize și opinii

Energie: poarta jafului!

energieDate publicate nu de mult releva amplitudinea a ceea ce poate purta denumirea „rusinea rusinilor economiei de piata din România“, pe care o reprezinta asa-zisa „piata concurentiala“ de energie.
Asa-zisa “piata concurentiala”, pentru ca, dracia dracului, nu exista nimic concurential nici in segmentul hotarator din amonte al productiei de energie electrica – toti producatorii de energie fiind de stat (si cei din hidro, si cei din nuclear, si cei din termo) – si nici chiar in segmentul din aval de distributie a energiei (unde cateva companii, majoritatea straine, si-au impartit teritoriul Romaniei dupa spargerea teritoriala a fostului monopol de stat din sectorul energiei electrice).

“Rusinea rusinilor economiei de piata” pentru ca, fiind un implant artificial de economie de piata pe o articulatie cu totul si cu totul neconcurentiala prin datele ei de baza, produce ceea ce, in mod inevitabil, produce o asemenea anomalie: profituri nemeritate pentru un grup de intermediari care incarca nejustificat facturile de energie electrica pentru consumatorii casnici, care sunt fara aparare si care achita nota de plata.

Despre ce este vorba concret? Romania avea pana in urma cu un deceniu un sistem integrat de producere, furnizare si distributie a energiei electrice. A fost decretat de Banca Mondiala un sistem comunist! Romania a fost pusa sa-l dezmembreze.

S-a vazut curand-curand de ce! Companii straine s-au varat imediat si au cumparat distributia de energie electrica, adica segmentul de unde se culeg banii si unde profiturile vin oricum, chiar si fara investitii. Productia de energie electrica, insa, unde este vorba de investitii mari si profituri mici si numai dupa ani si ani, a ramas la stat, caci nu prea s-au inghesuit strainii, ca doar nu sunt prosti!

Uniunea Europeana, cand a primit Romania in parohie, si-a fixat imediat ca obiectiv sa desavarseasca opera Bancii Mondiale. Si a impus Romaniei sa decreteze liberalizarea pietei, desi conditia concurentialitatii nu exista.

Ca intotdeauna acolo unde concurenta nu exista, ci este doar mimata, s-a deschis poarta jafului! In baza principiului, implicat de liberalizare, ca fiecare consumator sa-si poata alege furnizorul de energie, au aparut, ca din pamant, din iarba verde, niste intermediari (numiti odata, demult, de presedintele Basescu “baieti destepti”) care au inceput sa cumpere energie electrica pentru a o vinde.

Este la mintea cocosului ca s-au napustit pe energia electrica produsa ieftin, adica cea de la Hidroelectrica. Evident, se liberalizase si vanzarea energiei termo, dar aceasta fiind produsa scump n-a cautat-o nimeni.

Dupa cum era de prevazut! Nu intamplator, intr-o perioada de lipsa de autoritate – cum a fost cea intre turul intai si turul doi din alegerile prezidentiale din 2004 – s-au incheiat zeci de contracte pe termen lung intre “baietii destepti” privati si “baietii destepti” de la Hidroelectrica, prin care s-au confiscat pe zeci de ani cantitati imense de energie electrica produsa ieftin la dispozitia unor firme private fara merit, care aveau s-o vanda scump unor clienti mari.

Profiturile lor au devenit de indata scarbos de mari si apoi din ce in ce mai scarbos de mari, caci este vorba de sute de milioane de euro, la niste simple frecaturi a unor hartii de colo-colo si la numai o suta si ceva de salariati!

In 2008, de pilda, profiturile celui mai “destept” dintre “baietii destepti” a crescut cu…525%! Contractele cu “baietii destepti” au smuls de la Hidroelectrica energie produsa ieftin, iar consumatorii casnici, privati de aceasta, au fost nevoiti mereu mai mult sa se aprovizioneze cu energie produsa scump in sistem.

In factura consumatorilor casnici, cota de aprovizionare cu energie ieftina din surse hidro este lunar intre 1 si 5 procente, in timp ce aceasta energie participa cu aproape 30% in bilantul global al consumului de energie electrica din Romania. Daca asta o fi economie de piata, atunci s-o ia dracul!

Ilie Serbanescu
sursa: bloombiz.ro