Analize și opinii Cultură și Familie

E timpul sa ne trezim. Trezirea!

Se intampla in lume.

Un fenomen care ia amploare. Daca va intrebati cati au fost in Piata unirii, 50 maxim, dar foarte bine paziti. Dupa cum ma asteptam, media romaneasca a fost foarte bine instruita cum sa (nu) acorde atentie acestor evenimente. Instrumentele de represiune insa au fost foarte vigilente. Sleahta securisto-comunista care se gaseste in clasa politica, atat la guvenrare, cat si in opozitie, se teme ca nu cumva sa apara situatia care sa schimbe ceva in sistemul lor, sistem de pe urma caruia profita toti cei care l-au girat, chiar daca s-au mai balacarit unii pe altii.


50 si totusi e un inceput. Lumea se trezeste.

Daca nu intelegeti ce se intampla, urmariti site-uri care sa va explice. Treaba e simpla totusi, lumea nu mai accepta jocurile si murdariile din sistemul financiar-bancar. De-acolo a plecat raul, de-acolo s-a pornit criza si acolo trebuie extirpat. Starea actuala din Europa e dovada cat se poate de clara ca nimic din ce a cauzat criza din 2008 nu a fost inlaturat.


In capitalism nu trebuie sa existe too big to fail, nu trebuie sa existe bailout-uri, nu trebuie sa existe bonusuri disproportionate cu produsul real. Incepand cu criza din 2007, capitalismul a devenit morbid, cum spun unii, adica cei care au esuat se agata de stat, banci centrale si cetateni ca sa fie salvati. In felul asta, lumea se scufunda, pentru ca tocmai regulile de functionare ale pietei nu au fost respectate.

Ironia e ca jucatorii in pietele financiare profita de pe urma acestei situatii, prin instrumente care le genereaza profit cand volatilitatea e crescuta. Specula pe piete, bancile si interventia statului trebuie reglementate mult mai strict, astfel incat regulile capitalismului sa se aplice pentru toti.

Daca nici asta nu este posibil, atunci trebuie pornit cu ceva cu totul nou, cu sisteme alternative. Daca cei care se afla la putere in guverne si companii gireaza in continuare sistemul financiar-bancar, asa cum se prezinta astazi, atunci trebuie sa accepte sa plece, pentru ca se vor confrunta cu dezastre sociale. Tensiunile deja sunt mari, manifestatiile din 15 octombrie au aratat cat de multa dorinta de schimbare exista in plan global. Bancile, care au girat pana acum sistemul capitalist se gasesc in ipostaza in care sa fie girati de state si guverne. Acest lucru nu e insa posibil, pentru ca acolo e multa coruptie si nu sunt bani, statele sunt deja supraindatorate. Tiparnita nu este o solutie pentru ca va conduce la acelasi dezastru social, de pilda oameni care-si vor pierde economiile.

In Romania, chiar daca marimea capitalului si a datoriei este mica, posibilitatea de a gasi surse de finantare este scazuta. Si orice alta initiativa guvernamentala de a cauta surse in exterior (FMI sau BCE) este echivalenta cu angrenarea cetatenilor si statului in acelasi joc periculos in care se afla economiile mari. Si toate astea pe banii contribuabilului.

Au fost imprumutate 20 de miliarde Euro pentru ca bancile din Romania sa-si pastreze capitalul in tara, fiindu-le garantat un profit nemuncit, de-a moca, primind bani de la BNR ca sa imprumute statul. De atunci, activitatea economica a scazut, economia a scazut, pentru ca bancile nu au mai finantat economia si nici populatia. Iar statul, cu banii luati imprumut, pe langa taierile aferente, a executat lucrari clientelare, astfel ca alocarile in investitii nu au produs relansarea, nici nu avea cum, pentru ca investitiile clientelare inseamna pret triplu, una mie, una tie si una costul investitiei. Doua treimi din bani s-au evaporat in conturi din afara, jumatate din a treia in economia nefiscalizata, deci ce a ramas e praful de pe toba.

Romania nu poate scapa de efectele cutremurului financiar ce va urma. Ne vom ingloda tot mai tare in datorii, asta daca vor mai fi banci pe aici. Altfel, ne vom bate cu totii sa obtinem banii de la BNR, care garanteaza depozite mai mici de 50000 de Euro. Dar atunci, va fi prea tarziu pentru miscari de genul Occupy smth.

sursa: donquijote-cronicarul.blogspot.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Eu cred ca e mai bine ca nu s-a intamplat nimic.Voi ce ziceti? Daca ar fi fost, probabil ca atunci am fi fost singura tara unde aceasta ar fi dus la victime, ca acum 20 de ani.

    Probabil ca acuma Dumnezeu zice lui Satan,ceva de genu: ”Ai vazut pe robul Meu ? Nu este nimeni ca el pe pamint. Este un om fara prihana si curat la suflet, care se teme de Dumnezeu si se abate dela rau.”

    Satana nu cedeaza, el este convins ca toti suntem niste materialisti, de aceea el zice lui Dumnezeu: ”Oare degeaba se tem ei de Dumnezeu?”

    Cine stie ce ne mai asteapta in viitor.