Analize și opinii

După alegerile din PNL: „Corporația face legislația”

Declarația politică de astăzi a vizat modul în care guvernul și al său premier, noul președinte libertarian al PNL, Florin Cîțu, au ales să își exercite atribuțiile în ultima perioadă.
A venit momentul unui bilanț al celor câteva luni de ”festival al democrației” în PNL, festival care a culminat cu un Congres al disprețului față de legi, de reguli, dar mai ales față de cetățeni! Un Congres ce a blocat guvernarea, în plin proces de acumulare a crizelor, cele mai multe dintre ele provocate deliberat de guvernul condus de Florin Cîțu. Au fost provocate cu scopul declarat de a amâna toate măsurile de natură socială, impuse de Constituție și de legi, dar mai ales de realitățile unei țări aflată acum sub dictatura unei ideologii profund nocive, „libertarianismul” după ureche.
Din acest punct de vedere, paralela cu ultimii ani ai ceaușismului se impune de la sine: cu cât festivalul democrației populare se întețea, iar Congresele PCR erau tot mai marcate de fals și de un cult inept al personalității, cu atât cetățenii trăiau mai prost. Cu cât realizările guvernului liberal sunt mai roz în propaganda lor, cu atât viața cetățenilor este mai scumpă, mai complicată, și mai grea.
România nu mai este guvernată. Aflăm de măsuri luate peste noapte, în deplină obscuritate, cu destinație clară pentru anumite cercuri de interese economice. Închidem și deschidem orașe și comune, fără nicio noimă, după algoritmi în veșnică schimbare, după cum o cer interesele PNL și ale ”aliaților săi”. Criza sanitară este scăpată de sub control. Constituția se mai aplică doar pe alocuri în România, și când se aplică, se aplică în batjocură!
Congresul PNL NU a rezolvat criza politică, ci a generat noi crize, care privesc acum și Parlamentul. Este firesc să ni se răspundă în ce măsură actualul guvern mai este constituțional și legal. Alianța PNL-USR-UDMR nu mai există. Avem guvern majoritar, sau minoritar? Nimeni nu știe! Pentru că domnul Cîțu fuge de Parlament cu un dispreț greu de acceptat din partea unui ales al poporului. Înconjurați de deșertul guvernării lor, liberalii par a fi nu doar fericiți, ci chiar mândri de lucrul „bine făcut”. Cu o impertinență greu de ignorat, liberalii continuă să scoată socialismul din capul românilor, așa cum a declarat programatic domnul Cîțu.
Trebuie spus: tot ce face actualul guvern, condus de PNL, este rezultatul unei alegeri ideologice. Iar această alegere împinge guvernarea către un extremism anti-social marcat, în care „Corporația face legislația”, după cum reiese nu doar din ticăloasa ”liberalizare” a prețurilor la energie, ci și din felul în care este gestionată criza sanitară, din cum sunt înghețate veniturile covârșitoarei majorități a românilor.
Cât despre „festivalul democrației”, prima victimă a „democrației” din PNL este tocmai democrația, redusă la o formă fără fond, care face la fel de mult rău, prin consecințe, ca și „democrația populară” din vremea comunismului. Nu există însă vreun semn că liberalii ar fi îngrijorați de răul pe care îl fac României. „Greaua moștenire” – acest concept de care au abuzat pentru a-și justifica lipsa de inițiativă și de soluții viabile se pregătește să devină eticheta acestei guvernări.
Aș parafraza o butadă din vremea celui de-al Doilea Război Mondial: din succes liberal în succes liberal, la prăbușirea finală. Este PNL conștient de responsabilitățile pe care le are, ca principal partid al guvernării? Sau oportunismul este mai puternic decât servirea binelui public? Suferințele și lipsurile românilor de astăzi sunt cea mai clară dovadă a „bunei guvernări” liberale.