Analize și opinii

Dragomir Daniel Tiberivs: Matematică deficitară

Pe la începutul lui 2022 “experții” occidentali estimau că Rusia are cel mult 3500 de tancuri funcționale, restul fiind fier vechi sau piese de muzeu. Astăzi, la vremea bilanțului, aceiași “experți” afirmă că voinicii luptători ucrainieni au distrus peste 5000 de tancuri rusești. Să vezi și să nu crezi.
Asta îmi aduce aminte de matematica holocaustului, când înainte de război Almanahul Iudaic făcea recensământul evreilor din Europa și ajungea la cifra de 2,8 milioane. După ce Hitler omoară 6 milioane dintre aceștia, mai rămân 3,5 milioane de supraviețuitori care primesc despăgubiri de la guvernul german.
De asemenea, aceiași “ecsperți și analiști” spun că bombardamentele rusești se concentrează pe obiective civile. De mai bine de 1 an tot bombardează rușii la civili ucrainieni și tot nu au distrus atâtea obiective civile câte au distrus americanii în Irak în primele… 24 de ore.
Apropos de bombardamente, “strategii” preconizau că în maxim 12 luni rușii rămân fără bombe. Au trecut încă 5 luni (total 17 luni) și tot mai au muniție.
Spuneau că rușii rămân fără bani. Că au băgat prea mulți bani în războiul ăsta. Cu toate astea cifrele arată că ajutorul american acordat Ucrainei depășește cu mult bugetul militar al Federației Ruse în 2022 (an de război nu de pace) și iar ne dă cu virgulă.
Știu că mai nou în colegiile americane se învață că matematica e rasistă și e inventată de omul rău alb asupritor ca să oropsească pe minoritari, dar parcă nu ai nevoie de culegerea lui Gheba să vezi niște inadvertențe în prezentarea factuală a datelor. Până și Gheboasă ăla manelistu (nu mă luați cu trap cu galop că nu știu eu d-astea), până și el dacă-i desenezi pe hârtie cifrele conflictului o să își dea seama de marile minciuni care ni se prezintă la tv.
Dar televizacul, că de-aia e televizac, stă vorba cântecului capră și dă din… hai că deja știți versurile, nu e nevoie să le mai repet eu. Dar de ce știu foarte mulți versurile lui Gheboasă și puțini spre deloc știu cifrele reale ale conflictului din Ucraina?
La această întrebare nu putem răspunde fără să jignim auditoriul. Sau hai să încercăm o explicație: fiindcă la nivel mondial 87% din oameni își formează opiniile plecând de la opiniile celorlalți și doar 13% emit judecăți de valoare după ce studiază faptele, cifrele și datele concrete.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu