Devalorizarea monedei americane confirmă temerile privind un “război valutar” în care competitorii SUA încearcă să prevină aprecierea monedelor lor, pentru a-şi meţine competitive exporturile în aceste vremuri dificile pentru economia mondială.
“Războiul valutar” despre care economiştii avertizează de câteva luni pare să fie în plină desfăşurare, căci dolarul SUA îşi pierde din valoare în raport cu toate valutele rivale. Cu un dolar slab, exportatorii din America devin mai competitivi decât concurenţii lor din restul lumii, astfel că guvernele încearcă din răsputeri să împiedice aprecierea monedelor lor.
Pe pieţele internaţionale, dolarul american a coborât, vineri, la minimul ultimelor trei luni faţă de euro (o devalorizare de 10%) şi la minimul ultimelor opt luni faţă de lira sterlină. Cu o zi înainte, moneda americană căzuse la cel mai mic nivel în raport cu yenul japonez din ultimii 15 ani.
Temeri faţă de “tiparniţa de bani” a Federal Reserve
Toate aceste devalorizări nu sunt justificate, deocamdată, decât de “anticipările” de pe burse că banca centrală a SUA (Federal Reserve – Fed) va da drumul la “tiparniţa de bani”, în noiembrie sau mai devreme, chiar în cursul ultimelor două săptămâni din octombrie.
În ultimele luni, a devenit evident că planul de stimulare a economiei SUA, în valoare de 787 miliarde USD – aprobat la scurtă vreme după ce Barack Obama şi-a început mandatul, în primăvara lui 2009 – nu a funcţionat. Astfel, autorităţilor americane nu le-a mai rămas decât să apeleze la “pomparea de bani”.
Încă din vară, guvernatorul Fed, Ben Bernanke a lăsat să se înţeleagă că are acordul Casei Albe pentru a încerca repunerea în funcţiune a economiei SUA prin mai mulţi dolari scoşi pe piaţă. Ameninţată cu deflaţia, America are nevoie de “repornirea” inflaţiei şi încurajarea consumului.
Cu un dolar şi mai slab decât în prezent, importurile vor fi descurajate, în timp ce americanii vor fi încurajaţi să consume mai mult din producţia internă. Cât timp devalorizarea monedei va fi însoţită de păstrarea dobânzilor mici (dobânda Fed fiind de 0.25%), consumul şi creditarea vor putea fi relansate, este de părere Bernanke şi toată lumea va avea de câştigat.
Companiile lor avea venituri mai mari, vor putea face angajări, americanii vor avea mai mulţi bani de cheltuit, ba chiar s-ar putea încumeta să ia alte credite şi nici băncile nu se vor teme să le acorde debitorilor solvabili.
Din perspectivă americană, lucrurile sunt foarte simple. “Dolarul mai slab va aduce mai multă creştere şi mai multă inflaţie Statelor Unite, într-o perioadă în care ţara se confruntă cu creştere scăzută şi inflaţie mică”, consideră Paul Dales, economist la firma de consultanţă Capital Economics.
China: “Nu scoateţi yuanul ţap ispăşitor!”
Din perspectiva rivalilor economci ai Americii, este nevoie de măsuri care să pună stavilă aprecierii exagerate a monedelor lor naţionale, văzute ca mijloace “defensive” de respectivele state, dar criticate de SUA. În acest sens, Beijingul este primul “acuzat” de către Washington.
Americanii acuză partea chineză de “manipularea” monedei naţionale, pentru a o ţine la o valoare cu 25% mai mică decât cea reală, adusă de puterea economică a unei ţări care, vara aceasta, a detronat Japonia de pe locul doi între primele economii ale lumii.
“Nu scoateţi yuanul ţap ispăşitor pentru problemele interne ale SUA”, a replicat Yao Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului de la Beijing. “Este total incorectă acuzarea yuanului de dezechilibrul comercial chino-american”, a declarat Yao.
Sursa: Gandul
Adauga comentariu