Partea de 50% pe care Exxon o vinde din concesiunea perimetrelor de gaze și petrol din Marea Neagră va fi împărțită între Romgaz – 20%, Petrom – 10% (ajungând la o participație totală de 60%) și…PKN Orlen (compania petrolieră de stat a Poloniei) – 20%, spun surse din piață.
Tranzacția ar urma să se facă chiar în aceste zile. Potrivit surselor, Romgaz ar putea să cumpere chiar mai mult de 20%, însă totul depinde de banii pe care îi vor americanii, pretențiile învârtindu-se pe la 700 – 800 de milioane dolari. La 20%, efortul Romgaz ar fi așadar de circa 160 de milioane de dolari. Pe de altă parte, dacă banii reprezintă o problemă pentru Romgaz, nu același lucru se poate spune despre polonezi, astfel încât ei ar vrea chiar mai mult de 20% din proiectul Mării Negre, însă statul român s-ar opune, cum s-ar opune și Petrom, care vrea să aibă pachetul majoritar de 60% și niciunul dintre ceilalți parteneri să nu aibă mai mult de 25%.
Este de înțeles interesul major al polonezilor pentru Marea Neagră, pentru că așa capătă acces la resursa de gaz, care lor le lipsește (doar importuri), ei depunând eforturi să facă tranziția energetică dinspre cărbune spre gaz , dar, în același timp, având o industrie chimică dezvoltată, dependentă de această resursă. De remarcat, polonezii au creat, prin PKN Orlen, un gigant petrolier cu afaceri de peste 30 de miliarde de dolari, având concesiuni petroliere inclusiv în Marea Nordului, în condițiile în care sunt lipsiți de resurse proprii de hidrocarburi.
Ca să fie mai clar, polonezii de la PKN Orlen sunt mai mari, în materie de venituri, decât OMV, patronul Petrom, și Romgaz împreună. Mai mult, PKN este cea mai mare companie din Europa Centrală și de Sud-Est.
Din informațiile ce ne-au parvenit, interesat de un pachet Exxon ar mai fi fost și conglomeratul japonez Mitsui, care însă avea nevoie de un aviz de la guvernul său, lucru măsurat în luni de zile, ori tranșarea afacerii Marea Neagră trebuie rezolvată urgent.
De precizat, proprietarul concesiunii din Marea Neagră este Petrom, care a obținut-o în urmă cu mai mult de un deceniu. Exxon a intrat ulterior în parteneriat, a devenit operatorul concesiunii, a finanțat o bună parte din lucrările de explorare și prospecțiune și toată lumea aștepta ca decizia finală de investiție comericală să fie anunțată anul trecut. Lucrurile s-au complicat însă odată cu legea offshore adoptată anul trecut, care a făcut mai dificile condițiile fiscale , precum și impunerile pe comercializarea gazelor, cel puțin aceasta fiind percepția investitorilor. În vara acestui an, din America, acționarii Exxon au adoptat o altă politică globală de investiții, cu accent pe alte zone, în Africa, Oceania, și renunțarea la perimetrele mai puțin profitabile, cum ar fi cea din România. Recent, americanii au și anunțat oficial intenția de a vinde partea lor de 50% din proiectul Mării Negre, unde sunt rezerve estimate de gaz de cel puțin 120 de miliarde de metri cubi.
Fierbe gazul
În Marea Neagră, există în acest moment, concesiunile de gaze, Exxon-Petrom, Black Sea Oil&Gas și LukOil – Romgaz. BSOG a anunțat deja că începe exploatarea și estimează că va extrage primele cantități la anul sau, cel târziu, în prima parte a lui 2021. Cele mai mari rezerve sunt în perimetrul Trident al Exxon – Petrom, dar acest consorțiu nu mai există, de factor, odată ce Exxon a anunțat că vinde. Aici sunt peste 120 de miliarde de metri cubi de gaze. Rușii de la LukOil au anunțat că dețin și ei 35 de miliarde de metri cubi în rezerve, dar nimic despre planurile privind o posibilă exploatare. În total, pe concesiunile deja acordate în mare, se estimează circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze. Cel mai probabil, în condițiile în care România nu prea are consum intern (doar 1 din 3 gospodării sunt branșate iar industrie care să consume masiv nu mai este), acestea vor lua drumul exportului. UE le vrea și ne-a dat și bani pentru a construi conducta care să le care la Viena, ungurii le vor foarte mult și au și făcut presiuni până la Washington pentru a începe odată exploatarea, Ucraina este și ea interesată, de când au probleme politice cu rușii, iar rușii le pot avea dacă ei sunt în spatele companiei britanice care vrea să cumpere partea Exxon din concesiunea Trident.
Regimul fiscal al gazelor din mare este reglementat prin legea off-shore adoptată la finele anului trecut, amendată de Guvernul Dăncilă pentru a fi mai favorabilă investitorilor. Principalul amendament făcut a fost renunțarea la o cotă obligatorie de 50% din cantitățile extrase care să fie comercializată local.
Autor: Mihai Soare
Sursa: Cotidianul
Adauga comentariu