Analize și opinii

Decanul FJSC, Mihai Coman, mesaj către preoți: “Atenție, trec jurnaliști!”

Mihai Coman le-a transmis preoţilor prezenţi la simpozionul cu tema “Discurs şi retorică în societatea contemporană”, care a fost organizat de Facultatea de Teologie din Craiova, că până la stabilizarea poziţiei presei faţă de religie, când dezbaterea va avea un caracter mai echilibrat, trebuie să fie atenţi la discurs, la retorică, pentru că, “atenţie, trec jurnalişti!”.



“Acum este o tabloidizare generală: toţi ziariştii cred că misiunea lor este să facă scandal, nu să găsească unde e scandalul. Şi dacă o frunză cade din copac, pentru ei trebuie să fie un subiect de scandal – a omorât o furnică. Şi această mentalitate cinică, asociată cu ideea că ei trebuie să facă scandal, vulnerabilizează orice instituţie şi orice persoană ajunsă să fie subiect al presei, pentru că noi nu mai avem anchete jurnalistice, noi avem campanii de defăimare jurnalistică”, a afirmat Coman.

El a adăugat că România “a mai trecut prin asta, în anii ’50, în perioada stalinistă, în care se fixau ţintele şi apoi erau distruse de către ‘Scânteia’ printr-o campanie”.

“Deci, nu este ceva nou în istoria presei noastre, ci este ceva neaşteptat – nu credeam că ne vom întoarce tot acolo şi la scara aceasta atât de mare. Această retorică este cu atât mai şocantă, cu cât audienţele presei scad, deci, ei sunt şi într-o stare din asta, cum spunea cineva: nu mi-e frică de moartea dragonului, ci de zvârcolirea lui înainte de moarte. Sunt într-o stare de zvârcolire că audienţele scad, sursele de finanţare sunt tot mai puţine şi cred că dacă exagerează, le vor mai mări. Dar e sindromul Petrică şi lupul, adică păcăleşti o dată publicul, a doua oară şi se termină”, a spus profesorul Mihai Coman.

În opinia decanului FJSC, de aici apar “atacurile” jurnaliştilor în direcţii care ar putea părea spectaculoase şi, evident, Biserica şi preoţii sunt o ţintă. “Nu îmi dau seama cât este initiaţiva lor, cât este iniţiativa şefilor lor. Poate cei mai tineri veţi afla peste 30-40 de ani dacă este o întâmplare sau dacă este o conspiraţie. Eu sunt adeptul teoriei haosului: adică mai multe prostii la un loc dau impresia că e o raţionalitate”, a afirmat Coman.

Potrivit acestuia, ceea ce se întâmplă acum în mass media este un lucru de care trebuie ţinută seama cu mare atenţie, pentru că în următorii ani nu sunt semne de stabilizare a presei şi etica profesională este încurajată “de cineva, pe undeva”.

“Noile tehnologii permit oricui să înregistreze orice, deci oricine poate deveni un subiect de ştire fără să ştie că a fost un reprezentant mass media în jurul lui. (…) Şi din acest punct de vedere avem responsabilitatea să fim atenţi în retorica pe care o folosim, în discursul prin care ne îndeplinim misiunea, fiecare acolo unde suntem, şi trebuie să înţelegem că ceea ce se întâmplă în mass media este ca şi furtuna de ieri, este un rău, probabil că nu neapărat necesar, dar un rău care trece. Adică în timp lucrurile se aşază şi vom găsi o altă etapă în care presa îşi va stabiliza poziţia faţă de religie şi dezbaterea din spaţiul public va avea un caracter mai aşezat, mai echilibrat, în care şi vocile reprezentanţilor religiei vor fi lăsate să se audă şi să se poată pronunţa. Până atunci: atenţie, trec jurnalişti!”, a spus decanul FJSC.

Coman consideră că ceea ce caracterizează presa ultimului deceniu este “un cinism generalizat”, presa nu ai ţine cont deloc de ideea misiunii sau a responsabilităţi publice.

Sursa: pr. Eugen Tănăsescu