Au trecut trei sferturi de secol de la Al Doilea Război Mondial, timp în care am văzut mai întâi boom-ul postbelic și apoi dereglementarea sistemului financiar.
Rezultatul ambelor procese este că puterea Wall Street este mai mare astăzi decât oricând. În plus, în fundal s-a format o nouă forță care este semnificativ mai puternică decât băncile individuale.
Este formată din marii manageri de bani, de active, conduși de BlackRock și Vanguard. Acum se numără printre principalii acționari ai tuturor băncilor mari de pe Wall Street – fie JPMorgan, Citigroup, Bank of America sau Goldman Sachs – și, între timp, s-au infiltrat și în cele mai importante bănci centrale din lume.
Sunt cele mai mari companii de management al activelor, cu peste 15 trilioane de dolari în active globale. Și cei mai mari acționari în Big Pharma. Controlează politicieni în întreaga lume, guverne.
Avem de-a face cu cea mai mare concentrare de putere din sistemul financiar din toate timpurile. În plus, odată cu companiile IT din Silicon Valley a apărut o nouă industrie care acum a fuzionat cu acești manageri de active. BlackRock, Vanguard and Co. sunt, de asemenea, principalii acționari ai Alphabet, Amazon, Apple și Microsoft.
Acest cartel absolut gigantic de administratori de avere și companii IT a acaparat mai multă putere decât orice forță din întreaga istorie a omenirii, deoarece controlează nu numai banii, ci și datele din întreaga lume.
Ei bine, războaiele asigură creșterea prețurilor companiilor de armament controlate de ei, antrenează piețele financiare, cresc cererea de credit din cauza trecerii de la o economie pe timp de pace la una de război și creează locuri de muncă în procesul de reconstrucție care urmează după distrugeri. Războaiele sunt un motor economic puternic.
Dar războaiele sunt, de asemenea, un mijloc excelent de distragere a atenției de la problemele reale. Este foarte ușor să induci în eroare majoritatea populației prin crearea de imagini inamicului.
Dacă arunci o privire sobră asupra situației actuale, trebuie să realizezi că tot ceea ce provoacă războiul este în prezent la mare căutare. În această situație, ce ar putea fi mai lucrativ pentru cei puternici decât să meargă la război și să aprindă sursele existente de conflict – așa cum s-a întâmplat deja în Ucraina, sau ca în cazul Taiwanului, în Orientul Mijlociu – să le lase să fiarbă la foc mic, constant, pentru a le aduce beneficii?
Dacă Primul și Al Doilea Război Mondial finanțate de băncile gigantice – au finanțat ambele tabere aflate în conflict – ne-au învățat ceva, acesta este: nu politicienii sunt decisivi. Nu are rost să ne uităm la Scholz, Macron, Biden sau Xi Jinping în aceste zile.
Rolul lor este să ne distragă atenția tuturor, să ne inducă în eroare și astfel să deschidă calea pentru agenda celeilalte forțe. Dacă vrem să știm ce ne amenință, trebuie să ne uităm la cealaltă forță, cea din fundal.
Autor: David Angelo
Adauga comentariu