Analize și opinii

Dan Stoica: Ultima bătălie a lui Vladimir Ilici

Ucraina a fost INVENTATĂ de Lenin.
E ciudat cât de puțin s-a vorbit despre acest fapt (pe care orice istoric serios îl cunoaște și anume fapte istorice trebuie să le accepți, fie că îți plac sau nu)
În 1922 la inițiativa lui Vladimir Ilici i-a ființă Republica Sovietică Socialistă Ucraineană cu capitala la Harkov. Ea era fondată pentru ca având la bază un teritoriu rusesc fundamental (pe care luase ființă statul și cultura rusă: Kiev) să se strângă în cuprinsul Uniunii nou creata și alte teritorii care nu aveau rădăcini rusești dar care urmau să se alăture conform principiului internaționalist care stătea la baza ideologiei bolșevice. Așa că încetul cu încetul în Ucraina s-au strâns teritorii poloneze, românești, maghiare ș.a.m.d.
Istoria nu a fost blândă cu acest teritoriu creat ideologic care încetul cu încetul a început să aibă un schelet propriu cu o identitate demografică și mai ales economică specială. Nu vreau să fac aici o înșiruire a faptelor care au dus ca dintr-o provincie administrativă cu rol decorativ să se ajungă la Ucraina de azi, un stat propriu-zis, care încearcă să se opună Federației Ruse ca o alternativă la ceea ce Moscova ofera ca civilizație și cultură. Cu ce îndreptățire sau nu, asta e altă discuție.
Fapt este că un stat artificial, trecut pe la mai mulți părinți care l-au înfiat de nevoie (vezi Polonia, Germania nazistă, sau acum UE și NATO) Ucraina încearcă să fugă de sub plapuma Mamei Rusia care îi este totuși rădăcina de viață fără de care nici nu ar exista și fără de care nici nu ar putea dăinui.
Azi Ucraina nu prea mai există (sau i se pare că este, fără să mai fie). E o scuză pe mâna căreia Rusia și USA s-au luat la trântă, fiecare cu motivele ei, cu argumentele ei.
O să vedem ce o ieși, dar eu sincer, nu prea sunt optimist. Vladimir Ilica a știut să se ascundă până în ultima clipă sub mantaua democrației vestice și ce a ieșit de acolo numai el și cei care îl cunosc știu.
Autor: Dan Stoica

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Plin de greseli de tehno redactare incepand cu ” i-a ființă “, urmand cu dezacorduri de caz..