Analize și opinii

Dan Stoica: Obsesia „Putin”

Mai țineți minte cum rușii au scos primul vaccin împotriva bolii ăleia mironosiță? Mai țineți minte cum vestul i-a întors spatele deși ca performanțe Sputnik V era clar superior AstreiZeneca sora ei geamănă în formulă dar nu așa de isteți făcută în procedură?
Acum nu că ar fi fost cine știe ce de capul serurilor (era să scriu sărurilor). Fost-au și s-au dus. Dar era clar de atunci că ăștia de prin părțile noastre aveau streche la neuroni. Nimic din ce era rusesc nu era bun, nimic din ce nu era „de firmă” vestică nu era de purtat
Curând viața a arătat dincotro bate vântul. S-a umplut lumea liberă cu miocardite și morți subite (și nu din cauza lui Sputnik V)
Apoi am început să uităm, să uităm de unde venim, cine suntem, de ce trăim. Asta nu era Alzheimer, era o muncă dusă decenii de cei mai bine plătiți savanți și influenceri a civilizației de pripas de peste ocean care să ne facă ca și sirenele din Odiseea dependenți de naufragiul care ni se părea salvare spre care ne îndreptau ei.
Unii mai masochiști ca mine (nu sunt singurul) ne-am legat de catarg ca să ascultăm melodia fără să devenim prizoneierii ei. Și ce am auzit mai mult și mai tare? Cum că Putin e unul care anul ăsta suferă de atâtea boli încât nici nu încap pe hârtia unei rețete chiar dacă e scrisă mărunt, că a murit de vreo trei patru ori dar nu știu prin ce procedură iar zbura peste mări și țări de îl făcea pe Mântuitor ușor invidios că EL numai odată a Înviat și a schimbat (sau era pe cale să schimbe) soarta lumii.
Putin cel atât de înjurat și blestemat a rezistat și-a văzut de treabă și iată că din străfundurile istoriei caporalul mustăcios și gălăgios s-a reîntrupat (ca într-un film american numit Seven) în firea ușor plutitoare și negânditoare a unei Anelene Ursuleț (priviți în Googl ce înseamnă Baerbock)
Deci Ursuleț a declarat război Ursului (ăla adevărat, nu botezat)
Acum problema este (și mulți se vor mira) că Putin e important și nu prea, pentru că odată trezit de înțepăturile celor paișpe tancuri Leopard trimise de Ursuleț, cele 15000 de tancuri ale Ursului cel Mare se vor trezi din hibernare și lumea va înțelege că nu ce spun fără să știe ursuleții care încă nu și-au terminat de curțat puștile contează ci faptul că fără Putin care să îl țină în frâu, Ursul s-ar putea să intre cu labele lui prin toată lumea și să înceapă cu Europa, nu de alta dar e mai aproape.
Cine ne-a pus să ne vârâm unde nu ne fierbe oala și nici nu avem nimic de împărțit?
Autor: Dan Stoica