Analize și opinii

Dan Pavel: “Napoleon putea fi jucat de Idris Elba și putea fi transsexual, într-o relație intimă cu Mareșalul de Grouchy”

Aud că Napoleon este un film slab. Meh… Putea fi și mai rău. Vorbim de Hollywood în 2023. Napoleon putea fi jucat de Idris Elba și putea fi transsexual, într-o relație intimă cu Mareșalul de Grouchy. Ar fi luptat la Waterloo împotriva Ducesei de Wellington, jucată de Jennifer Lawrence, iar defluirea prusacilor conduși de Ariana Grande ar fi adus victoria. Mulți se plâng că tinerele generații vor învăța o istorie mincinoasă sau distorsionată din filmul ăsta. În primul rând, tineretul e pe TikTok și nici n-a auzit de Napoleon. Supraevaluați sistemul educațional din ziua de azi. Mulți nu pot identifica Franța pe hartă. În al doilea rând, nu-i o problemă. Și noi am învățat istoria la fel. Un simplu exemplu ar fi toate filmele despre al Doilea Război Mondial, în care americanii sunt câștigătorii războiului din Europa, iar sovieticii sunt întotdeauna reduși mintal și rupți în cur. Cu toții avem în cap Frontul de Est din ”Enemy at the Gates”, unde vedem cum bieții soldați sovietici sunt trimiși în Stalingrad fără arme și muniții, iar cei care se retrag sunt mitraliați de comisarii politici.
În realitate, Armata Roșie era deja bine dotată la Stalingrad, pentru Stalin fiind o chestiune personală, iar comisarii politici nu-și mitraliau propriile regimente pentru că ar fi fost absurd. Sovieticii pierduseră deja soldați cu nemiluita în confruntarea cu nemții și erau disperați să împrospăteze efectivele de pe front, nu să le mitralieze pe la spate. O armată de incompetenți rupți în cur n-ar fi putut parcurge dublul distanței pe care au parcurs-o americanii până la Berlin. Sovieticii au acoperit mai mult teritoriu și au înfruntat mai multă rezistență armată decât restul aliaților la un loc. S-au scris zeci de cărți numai despre Frontul de Est, dar cine dracu’ le citește când poate afla istoria de la Jude Law? Un alt exemplu ar fi percepția generală că doar japonezii violau în China, iar sovieticii și naziștii violau în Europa. În realitate, pe lângă violurile comise de nemți și ruși, Europa s-a bucurat de 190 de mii de violuri numai din partea armatei americane. Au fost în jur de 860 de mii de violuri comise de francezi, britanici, canadieni și americani doar în Germania. Alte sute de mii în Franța, Belgia, Danemarca, Olanda, Grecia, Italia, Japonia, Filipine șamd. Numai după bătălia de la Monte Cassino, forțele expediționare franceze au violat și executat în jur de 12 mii de civili, predominant femei și fetițe. Dar despre chestiile astea nu face nimeni filme și documentare pentru că dă urât. În lista oficială de Copii ai Războiului din Germania avem 66.000 de copii rezultați din viol din care: 36.334 cu părinte american, 10.188 cu părinte francez, 8397 cu părinte britanic, 3105 cu părinte sovietic, 1767 cu părinte belgian, 6829 cu părinte de altă naționalitate. Dar noi știm din filme cine viola. Aș fi recomandat cărțile lui Miriam Gebhardt, Antony Beevor și Norman Naimark, dar sigur găsiți ceva similar pe Netflix sau Disney Plus.
Majoritatea adulților din ziua de azi au consumat istorie exclusiv de la Hollywood și din presa de propagandă americană sau rusă. Habar nu au context istoric, n-au citit niciodată despre ororile reale ale războiului sau despre cum poate transforma acesta oamenii în bestii. De aceea le este ușor să aplaude orice conflict care li se pare lor justificat. Pentru adevărata istorie rămâne să deschidem cărți, să umblăm prin arhive naționale și chestii de-astea. Cine dracu’ are timp când poate vedea ”Saving Private Ryan” și poate afla imediat adevărul istoric de la Tom Hanks? Așa că nu e cazul să ne îngrijoram despre acuratețea istorică a filmului ”Napoleon”. Majoritatea oamenilor cunosc istorie cât să umple două pătrățele de hârtie igienică, dar nu-i împiedică cu nimic în activitățile de zi cu zi. Nici măcar din a răspândi propagandă militaristă smulsă din bezna ignoranței desăvârșite injectate prin televizor. Rezultatul propagandei este descris chiar de către marele Napoleon: ”Un soldat va lupta cu mult curaj pentru o panglică colorată”.

Autor: Dan Pavel