Analize și opinii

Dan Diaconu: Vizita lui Putin în Coreea are legătură cu armele, dar altfel decât credeți

Așadar Putin merge în Coreea de Nord, prima vizită a unui lider rus la Pyongyang în ultimii 24 de ani. În mod evident, toată lumea se întreabă ce caută el acolo? Asta în timp ce „înțelepții” propagandei occidentale spun că Putin merge pentru a cerși arme. Chestiune care contrazice flagrant „informația” vehiculată de aceleași centrale de propagandă din care reieșea cum că micuța țară asiatică ar fi trimis deja Rusiei vreo 30 milioane de obuze de artilerie.

Cu toate că programul vizitei este abil ascuns între diverse discuții înșelătoare, vă pot confirma faptul că vizita lui Putin are un caracter puternic militar. Doar că nu este vorba de arme sau echipamente coreene, așa cum sugerează trompetele occidentale, ci de un pact cu o bătaie mult mai lungă. Pentru a vă spori și mai mult curiozitatea, vă voi mai spune că, între altele, Putin caută inclusiv răzbunarea. Iar ticăloșii care au încercat să-i înfigă cuțitul pe la spate au de ce să se teamă.

Nu mai e un secret pentru nimeni că Putin a reușit să coalizeze în jurul Rusiei toate statele considerate paria de către SUA. Mai țineți minte „axa răului” statutată de Bush? Coreea de Nord, Afganistanul și Iranul sunt acum în parteneriate strânse cu Rusia. Parteneriate care disperă SUA. Nu-i nicio mirare că, în proximitatea parteneriatului rusesc se află și China. Doar că aici e o problemă mare întrucât „fabrica lumii” nu vrea să-și piardă brusc piețele occidentale. Sau, mai bine spus, nu vrea să le piardă înainte de a le înlocui cu piețele sudului global.

Ca să înțelegeți ce înseamnă înlocuire și dedolarizare, o să vă dau o știre inedită. Peste noapte, Huawei a devenit … cel mai mare importator de carne din China!!! Vă vine să credeți? Huawei, de la care probabil așteptați știri din domeniul microelectronicii, a ajuns la comerțul cu carne? Pare absolut incredibil. Doar că nu e! Situația a apărut ca urmare a unei tranzacții barter făcute cu Argentina. Cum chinezii nu mai sunt interesați de dolari, au preferat ca plata importurilor tehnologice să fie făcută în produse agro-zootehnice argentiniene, în principal în carne de vită. Așadar, încă o dedolarizare reușită, de data asta în ograda slugii americano-centrice, Milei. Să revenim însă la subiect.

Așa cum am afirmat deja, scopul vizitei lui Putin este unul militar. În principal este vorba de permiterea tranzitului naval pentru China pe fluviul Tumen. Acest fluviu pornește din China și delimitează granița ruso-coreeană, iar pentru permiterea navigației navelor chinezești este nevoie și de acordul Coreei de Nord. Acord pe care Coreea de Nord îl va da, contra unor contracte babane cu Rusia, în special de mâncare și energie. Dar, probabil vă întrebați care-i miza?

Miza e una teribilă, iar prin acest contrat Rusia se răzbună atât pe Japonia cât și pe Coreea de Sud. Acum China are acces direct la Marea Japoniei, iar în ceea ce privește Coreea de Sud, aceasta poate fi atacată de către China din două direcții. Practic, prin permisul de navigație, China are acces la o zonă ultra-strategică. Dar unde-i interesul Rusiei? Dacă vă gândiți că răzbunarea e scopul, sunteți în eroare!

De fapt Rusia are o mare problemă: pentru a-și menține relevanța maritimă are nevoie urgent să-și înlocuiască aproximativ 100 de nave de război în următorii 10-15 ani. Rușii știu exact ce vor, doar că nu mai au capacitate de producție pentru ceea ce au nevoie. Așadar, prin permisul de liberă trecere acordat Chinei și-au asigurat accesul la șantierele navale ale Chinei pentru construcția a 100 de nave militare în următorii 15 ani. În acest mod își rezolvă problemele întrucât propriile șantiere navale le vor folosi doar pentru submarine, tehnologie mult mai sensibilă și imposibil de externalizat. Șantierele navale chinezești sunt, de departe, cele mai bune din lume, putând efectua comenzi pe care nimeni nu le poate executa.

Iată deci că vizita lui Putin acolo e una în principal militară, dar cu bătaie extrem de lungă. La fel cum a fost și vizita sa din Iran pe vremea în care trompetele propagandei spuneau că s-a dus să cerșească drone. După cum bine vedeți, integrarea ruso-iraniană a depășit cadrul strâmt al cooperării militare, ducând la o cvadruplare a dimensiunii de la un an la altul.

Din ceea ce vedem, pe moment Rusia este cea care joacă rolul „culegătorului” astfel încât, când China va tăia coada câinelui, structura politico-militară va fi gata pregătită pentru schimbarea radicală a regulilor la nivel mondial.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu