Analize și opinii

Dan Diaconu: Va finanța Rusia armata Ucrainei?

Întrebarea poate părea stupidă. Desigur, în niciun scenariu Rusia nu ar finanța dușmanul. Nu de bunăvoie. Dar cine ar putea sili Rusia să execute o asemenea nebunie? Vedeți, căile banului sunt necunoscute.

De fapt schema o știe toată lumea. La ora actuală, în băncile occidentale sunt blocate sume de până la 350 mld. $ reprezentând rezerve ale Rusiei. Nu se știe exact suma. Unii spun că în realitate ar fi mai puțini bani, respectiv vreo 100 mld. $. Încă de la începutul conflictului s-a vorbit despre confiscarea banilor rușilor. Doar că, pe vremea aceea, inclusiv blocarea fondurilor a fost considerată ceva de neacceptat.

Acum însă „ideea” vine via Financial Times și The Economist, trompetele globaliste prin care se transmit mesajele de programare predictivă. Așadar urmează jaful la drumul mare? Dacă mă întrebați pe mine, sunt ferm convins de multă vreme că asta urmează. Însă motivele nu sunt cele la care v-ați aștepta.

Ca să înțelegem ar trebui să vedem ce-ar face Ucraina dacă s-ar trezi cu un purcoi de 200 miliarde în conturi? Desigur, va da banii de pensii, salariile și soldele restante și ar investi în reconstruirea unor elemente de infrastructură distruse. Doar că ceea ce se petrece acolo nu se face după capul cuiva rațional. De fapt, banii respectivi nici măcar nu vor ajunge în Ucraina, ci vor plăti facturi pentru arme și diverse alte „servicii” extrem de scumpe. Cui? În primul rând americanilor, care vor lua partea leului și apoi europenilor care au și ei nevoie de ceva țăcănei ca să mai peticească ceva prin bătătură. Rețineți chestiunea aceasta deoarece sugerează o disperare imensă.

Datoria SUA a depășit 34 trilioane, în linie cu ceea ce estimasem. La acest nivel, serviciul datoriei depășește 1.1. trilioane $. Ce poate face SUA în aceste condiții? Să găsească business. Până acum a „împrumutat” Ucraina pentru a-i da arme. Nu mai merge. De aceea, acum schimbă strategia: jefuiesc banii rușilor și cu acești bani ucrainenii cumpără de la americani arme, mărfuri și servicii. Știu, veți spune că e o nebunie întrucât sumele sunt rahitice față de PIB-ul american. Rahitice sau nu, 250 miliarde $ înseamnă cam 1% din PIB-ul SUA. Și uite-așa, cu câte un procent de aici, un procent de acolo ridici steagul semnalizând că ești performant.

De fapt care-i problema? Arabia Saudită a intrat oficial în BRICS. Sistemul petrodolarului se prăbușește cu zgomot. Fraierii sunt ținuți în iluzie cu fantasmele solare, eoliene, șisturi s.a.m.d. Sunt doar simple fabulații verzi, ale unora care caută cu disperare să înlocuiască realitatea cu un narativ. Doar că n-ai ce-i face: când omul apasă pe întrerupător se așteaptă să se aprindă becul, iar curentul pe care-l consumă e real. Dacă nu se aprinde becul pică narativul. Înțelegeți șmecheria? Pentru a funcționa lumea fantastică a diverselor narative trebuie să funcționeze lumea reală. Altfel orice narativ pică, hipnoza se destramă, iar maimuțele ies din visare și urlă după furaje. Asta e povestea reală pe care nimeni nu are curaj să o spună.

Ce e cu banii rușilor? Vor fi folosiți pentru a petici disfuncționalitățile sistemului petrodolar și pentru a rotunji finanțele SUA. Doar că e ceva insignifiant. Soluția va merge, dar doar pentru a mai menține o clipă iluzia. Uitându-se însă că, de pe margine, cei care nu-s hipnotizați înțeleg unde-i buba. Pentru ruși, cu siguranță, nu-i o lovitură gravă. Așa cum s-au descurcat până acum fără acei bani, se vor descurca și de-acum înainte. Doar că cei de pe margine înțeleg bine și vor lua măsurile care se cuvin. Și-abia atunci se va vedea cum confiscarea care ar fi trebuit să mai prelungească viața narativului de fapt o va scurta.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu