Propaganda occidentală devine din ce în ce mai deşănţată şi mai lipsită de fundamente de la o zi la alta. Un exemplu tipic este declaraţia halucinantă a lui Blinken, conform căreia Ucraina a reuşit să-i îndepărteze pe ruşi de pe 50% din teritoriul pe care-l ocupau. În mod normal, într-o ţară şi într-o lume în care oamenii au capul pe umeri, cineva ar fi ieşit din public şi i-ar fi dat idiotului în cap cu hărţile măsluite ale melitarilor săi, hărţi în care înaintarea Ucrainei este de fapt un regres în est şi un extrem de volatil progres – de până în 2 km – în sud. Nu doar că nu s-a întâmplat asta, dar propaganda a luat-o ca pe un îndemn şi acum peste tot se vorbeşte despre „înaintarea Ucrainei” în condiţiile în care e vorba despre aceeaşi ciorbă reîncălzită în care satul Robotîne e „cucerit”, după care armata ucraineană care ocupă poziţiile de-acolo e chiseliţată de artileria rusă.
În schimb, propaganda ştie să înfiereze proletar „lipsa democraţiei” din Rusia. Ideea e că niciodată Rusia nu s-a lăudat cu standardele sale democratice. Cu toate acestea, acolo se organizează alegeri, există Parlament şi instituţii care funcţionează după standardele lor. OK, a fost un val de arestări cărora, între altele, le-au picat chiar şi personalităţi ale luptei de eliberare a ruşilor din Ucraina. Automat au început goarnele să sară: „nu e democraţie”, „regimul e pe final deoarece îşi arestează aliaţii”, „nu e libertatea cuvântului”. Chestionat despre problema în cauză, Putin a spus tranşant despre ce e vorba: Rusia e implicată într-un conflict, iar asta o aruncă într-un setup special în care coeziunea nu trebuie sabotată. Sună nasol? Dar în curtea voastră v-aţi uitat, democraţilor?
Să reamintesc prostimii că toate sursele ruseşti de informare sunt ilegal cenzurate? Că peste tot în Europa s-au făcut legi pentru închiderea celor care nu cântă propaganda regimului? Că în SUA există un Miniser al Adevărului? Aţi uitat oare cenzurarea aberantă a celor care spuneau pe şleau că întreaga chestiune cu pandemia e o mascaradă? Aţi uitat toate acestea, dar vă uitaţi în curtea lui Putin? Văd că de-acolo, arestatul Navalnîi face declaraţii de presă fulminante, criticându-l pe Putin. Dar oare, despre arestatul Assange nu spuneţi nimic? Nu e ciudat că în „etaloanele democraţiei” i se pune pumnul în gură? Vorbiţi despre morţi suspecte la ruşi? Lasă că o să vă dau eu o listă de morţi de-o să vă cutremuraţi, fix din inima „democratică” a corporatismului. Încă lucrez la compilarea sa.
Vorbiţi de lipsa de justiţie din Rusia? O fi, nu zic. Doar că mă uit la mascarada judiciară din jurul lui Hunter Biden şi mă crucesc. El şi tac-su sunt doi infractori de joasă speţă, care au luat mită pe faţă şi au şantajat la modul obscen, împotriva cărora este un munte de dovezi, dar de la care nu se mişcă un fir de păr. Jigodia aia de Merrick Garland a reuşit performanţa de a fi mai penibil chiar şi decât Luluţa; în postura sa de procuror general, l-a acuzâat pe Trump şi că respiră. Cu toate acestea, democraţii lu’ Peşte se uită în curtea lui Putin sau în cea a lui Xi.
Repet, nici Putinşi nici Xi nu au pretenţia de a se considera oarece vârfuri ale democraţiei. Întruct eşti obligat să te supui unui model de stat – iar asta, din nou, ar trebui să le dea de gândit nevertebraţilor – au pus în aplicare modelul căutând să-l deturneze către modelul tradiţional de putere din ţările lor. Care niciodată n-a fost unul democrat ci, mai degrabă, tiranic. E un model care-a funcţionat mereu la ei. Ideea e că ei nu se laudă. În schimb, marii democraţi din Occident, cei care se bat cu cărămida-n piept şi ne scot ochii cu modelul lor de democratură, fix ăia o iau cel mai rău pe arătură, dar înfierează paiul din ochiul celorlalţi uitând cu desăvârşire de parul din propriul ochi.
Păi dacă spunem că suntem democraţi, hai să împlinim mai întâi în ograda noastră „standardele de democraţie”. Hai să nu mai punem pumnul în gura vocilor critice şi să lăsăm să curgă fluid informaţia. Hai să nu mai facem propagandă de doi bani ci, mai degrabă, să băgăm banii ăia în standarde de informare corectă. Nu, nu se va întâmpla asta!
Doar că istoria ne arată cum, întotdeauna, învingător e cel care are urechi pentru critici. Dacă nu-ţi analizezi eşecurile şi preferi să pui praful sub covor, vei sfârşi într-un dezastru. Iar asta se vede din ce în ce mai clar. Pe măsură ce propaganda combate mai spectaculos eşecul, rahatul creşte. Iar când întreg muntele „ascuns la vedere” se va dărâma, nimeni, dar absolut nimeni, nu va scăpa neumplut cu rahat. Nu mai e mult!
Referitor la democrație , în sensul ei de putere a poporului. Dl . Diaconu , fiindcă sunteți un fin și competent analist , puteți preciza care este raportul dintre durata democrației și durata tiraniei prin care a trecut omenirea , nu din epoca primitivă , ci din epoca civilizațiilor antice și până în prezent ? O să aveți mari surprize . Bănuiesc !