În general, când mai prezint câte-o reușită de-a Chinei sau de-a Rusiei, disperații tembelo-vestici îmi aruncă replica ultimativă(din punctul lor de vedere): „Dar de ce nu emigrezi tu în China/Rusia?”. Idioții de acest tip sunt într-un asemenea grad de limitare încât chiar cred că paradisul este ceea ce le prezintă lor propaganda, uitând însă că, dacă într-adevăr ar săpa ceva mai adânc, ar constata că lumea arată puțin diferit decât își imaginează ei. O să fac azi efortul de a le deschide puțin ochii. Știu că pentru mulți e imposibil, dar poate că o minoritate va fi trezită din visele induse de propaganda halucinogenă a vestului.
Toată târla de imbecilizați de propagandă își imaginează că Rusia sau China sunt țări în care oamenii sunt ținuți cu forța. Nimic mai fals. Într-adevăr, mobilizarea de anul trecut a creat ceva emoții în clasa medie rusească, făcându-i pe unii tineri să „emigreze” în foste țări ale URSS, păstrându-și totuși joburile și lucrând remote. Între timp treburile s-au rezolvat deoarece conducerea Rusiei a înțeles că e mult mai optim să folosești strategia occidentală decât „arcanul” tradițional. Astfel, în loc să extindă programul de mobilizare, Rusia a organizat un program de înrolare voluntară al cărui succes deja sperie Occidentul. Pur și simplu, nimeni nu se aștepta la un număr atât de mare de soldați recrutați prin intermediul programului respectiv. Mai ales în condițiile în care toată propaganda occidentală mergea pe „tragedia tinerilor înrolați împotriva voinței lor”. Astfel, la ora actuală, Rusia a reușit să-și facă o armată de rezervă, în condițiile în care mai are și alte resurse în diversele armate private pe care continuă să le sprijine, chiar și după „accidentul” Wagner.
Dar să nu ne oprim aici și să trecem la subiect. Aparent Rusia are reguli extrem de liberale pentru imigrare. Astfel, dacă lucrezi cinci ani pe teritoriul rus și vorbești fluent limba, te califici pentru cetățenie. Doar că abia acum vine întrebarea: cum să te angajezi în Rusia? În principal, ca să ai o șansă, trebuie să ai o calificare de top. Altfel sunt slabe speranțe. Nu te ia nimeni! Într-adevăr, există o groază de joburi de bază care nu prea își găsesc angajați pe teritoriul Rusiei. Doar că la aceste joburi se califică în general cetățeni din foste state componente ale URSS. De altfel fix aici e miza liberalei legi a imigrației din Rusia, anume aceea de a facilita foștilor cetățeni ai URSS obținerea facilă a cetățeniei.
Cea de-a doua modalitate care garantează o obținere rapidă a cetățeniei este prin căsătorie. Este, de altfel, singura modalitate a unui cetățean(care nu aparține unei foste republici sovietice) de a obține cetățenia. De ce spun asta? Pentru că, în afara legii liberale a imigrării, Rusia mai are niște cote de imigrație pe regiuni. Astfel, pentru regiunea Moscovei, cota de imigrație este de … 5000 de persoane. Această cotă este depășită frecvent de procesele de imigrare în curs, astfel încât singura modalitate optimă este cea a căsătoriei. Altfel, e puțin probabil că vei reuși. Iar dacă provii dintr-o țară considerată neprietenă, doar dacă ești dizident acolo ai putea să te aștepți să ai ceva șanse(vezi Snowden).
Ca idee pentru cei care n-au habar, în prezent se estimează că există peste un milion de cetățeni care trăiesc ilegal pe teritoriul Rusiei. Aceștia nu îndeplinesc condițiile de rezidență și muncesc, în general, la gri.
Nu în ultimul rând amintesc că, recent, agenția Ria-Novosti a publicat o știre conform căreia Rusia urmează să construiască în suburbiile Moscovei un sat pentru nord-americanii creștini care s-au săturat de „valorile culturale” ale statelor în care trăiesc. Satul ar urma să se construiască începând cu 2024, iar cea mai mare parte a cheltuielilor ar urma să fie suportată de viitorii imigranți. Cu toate că sursele rusești de știri sunt cenzurate în Occident, vestea s-a răspândit extrem de rapid și doar în două zile Ambasadele Rusiei din SUA și Canada au primit mii de solicitări. Operațiunea are, în mod sigur și un scop propagandistic pentru Rusia, dar succesul său ar trebui să le dea de gândit idioților utili cu sloganul „Mergi în Rusia”.
Să trecem la China unde, de asemenea, există reglementări legate de imigrație. Aparent și acestea sunt laxe, doar că poți ajunge să nu îndeplinești criteriul primar – acela al vizei – dacă autoritățile chinezești estimează că ai fi un posibil imigrant. De altfel, după ce ai intrat în China, autoritățile îți urmăresc cu atenție deplasările, iar la cel mai mic semn că ai avea intenția să-ți prelungești nejustificat șederea acolo, ești trimis în țara de origine. Orice își pot dori oficialii chinezi, dar vă garantez că nu-și doresc imigranți. Cu toate acestea există o imigrație masivă în China. Cum e posibilă?
China, ca și Rusia, este interesată să atragă doar anumiți oameni, anume cei care aduc plusvaloare societății. Dacă ești cercetător într-un domeniu de interes, ai toate șansele să fii așteptat acolo cu facilități. La fel, dacă ești om de afaceri și vrei să dezvolți ceva în China, ai o legislație permisivă(cu anumite condiții pe care n-o să le detaliez aici). Ceea ce pot să vă spun este că, din poziția de investitor, poți obține extrem de ușor permisul de ședere.
Mulți își imaginează că a emigra în China e floare la ureche. În realitate e aproape imposibil. Doar dacă te angajează o companie chineză ai șanse să obții drept de rezidență, iar o companie de-acolo te angajează dacă are deficit în domeniul în care activezi. De obicei deficitul se manifestă în zonele inferioară și cele superioare ale societății(adică nu în cea de mijloc!). În China există un record de muncitori aduși în special pentru zona construcțiilor sau acolo unde este necesară muncă manuală. Sunt zone specifice în care întâlnim în special muncitori aduși din statele mai sărace din vecinătatea Chinei. Chiar dacă obțin relativ simplu permisul de muncă, cetățenia le va fi imposibil s-o obțină.
Ca să vă faceți o idee, cifrele referitoare la imigrație sunt uriașe în China. Aproximativ 20% din forța de muncă e formată din imigranți. Anul trecut numărul muncitorilor sosiți din afara Chinei a ajuns la aproape 300 de milioane!!! Doar că, așa cum am mai spus, majoritatea acestora nu se califică la obținerea cetățeniei. Dacă însă vorbim de zona superioară a societății, treburile se schimbă radical. China atrage activ numeroși cercetători, oameni de știință sau ingineri de top, transformându-se în ultima vreme într-un aspirator de creiere. Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, dar și SUA, Germania, Franța s.a.m.d. sunt zone din care specialiștii de vârf merg către China. Condițiile de acolo sunt infinit mai bune, iar banii pe care-i primesc sunt mai mulți decât în țările de origine.
Mi-a reținut atenția un scandal recent în care mai multe voci din industria microelectronică japoneză și sud-coreeană au început să se răstească la SUA deoarece politica „America Frist” le ruinează afacerile. Restricțiile americanilor împotriva Chinei funcționează atât de bine încât chinezii încep să devină autonomi tehnologic, ruinând industriile din zonele altă dată tradiționale. Îngrijorările respectivilor oficiali sunt legat în primul rând de plecările specialiștilor de top care preferă China nu doar din punctul de vedere al banilor pe care-i primesc ci, mai mult, ca efect al condițiilor excelente, al respectului care le este arătat și al condițiilor general mai bune decât în țările de origine.
Pun punct aici, spunându-le respectivilor isteți că în scurt timp „înjurătura lor preferată – cea cu „Marș în Rusia sau China” va deveni aspirațională. Și chiar dacă ei n-o conștientizează acum le voi spune că, în realitate, sunt mult mai mulți cei care doresc să plece acolo decât își pot imagina. Lumea începe să arate puțin diferit, micuților! Iar tot sclipiciul liberal începe să ruginească extrem de urât, semn că nu e decât o butaforie care ascunde ruinarea vieții celor care trăiesc sub semnul său nefast.
Autor: Dan Diaconu
Adauga comentariu