Analize și opinii

Dan Diaconu: Coeziunea socială” din SUA

Un influencer, Kai Cenat, a anunţat că urmează să ofere console PlayStation și alte cadouri celor care vor veni în Union Sqare(New York). Cu aproximativ o oră înaintea întâlnirii programate, oamenii au început să se înghesuie în piaţă, iar poliţia – disperată ca nu cumva să înceapă o manifestaţie – a declanşat o alertă de gradul 4. Un tembelism care, în final, s-a lăsat cu evenimente precum cel pe care l-am prezentat pe contul meu de Telegram

Evenimentul respectiv ne sugerează cel puţin două chestiuni. În primul rând gradul de îndobitocire din societatea americană. Cum să te înghesui precum vita pentru nişte rahaturi? De asemenea, mai este de remarcat cerbicia poliţiei pentru răspândirea mulţimii. Sunt două fenomene asupra cărora merită să ne aplecăm, motiv pentru care le voi lua pe rând.

Deci, ce anume te poate determina să te înghesui ca boul într-o mulţime pentru nişte premii de rahat? La urma urmei marele premiu era o consolă PlayStation. Din câte ştiu eu, fără să mă pricep, o consolă de acest tip costă în jur de 600$. Totuși, cât de sărac trebuie să fii pentru a te înghesui pentru niște amărâți de 600$? Vorbim despre SUA, nu despre România. De fapt tocmai aici este cheia: vorbim despre SUA, țara tuturor posibilităților, în care marketingul agresiv despre bunăstare maschează sărăcia generalizată. Oamenii încă au impresia că SUA e ceva minunat, în condițiile în care acolo viața e de coșmar. Știu că vor sărit diverși idioți pe mine, dar vă spun cât se poate de clar: la ora actuală viața în România este infinit mai bună decât cea din SUA. Nu vă mai luați după iluzii. În SUA e jale! Doar uitați-vă la imagini și înțelegeți. Dacă în România aș anunța că dau console gratis, nu cred că s-ar strânge mai mult de 10-20 de puști.

Și uite-așa ajungem la cea de-a doua problemă: teama maladivă de manifestații – altele decât cele programate. Dacă la manifestările de tip BLM violența este acceptată ideologic, orice alt tip de manifestație spontană este tratată imediat de către forța polițienească la modul violent. Așa s-a întâmplat și la evenimentele descrise. Constatând că numărul participanților crește, polițaii au ridicat nivelul de alertă, ajungându-se în final la bătălia pe care am văzut-o. Fără doar și poate e o nebunie, dar dacă veți studia cu atenție psihologia polițiștilor americani, veți constata că este similară celei a milițienilor de pe vremea comunismului. Fix aceeași manifestare supradimensionată, fix același comportament violent absolut nejustificat. Cu deosebirea că ălora nu le e frică de nimic. Menționez pentru cei care nu știu: violențele au început DUPĂ intervenția brutală a poliției!

În final vă voi spune că influencerul a fost arestat și acuzat de „incitare la revoltă și adunare ilegală”. Totuși, realizați enormitatea? Ăla, bietul de el, a vrut să facă un eveniment sau o farsă – încă nu-mi este clar ce – și s-a ales cu dosar penal. Deh, când vine vorba de evenimente neînscrise în „registrul ideologiei”, meliția se manifestă deosebit de violent.

Personal, tot ceea ce văd peste Ocean este o societate în prag de implozie. Fără doar și poate, problemele economice care se tot adâncesc, cresc presiunea socială, iar la un moment-dat se va ajunge la un drum fără întoarcere. Deocamdată n-au intrat armele în joc, dar mult nu mai e!

Autor: Dan Diaconu