Analize și opinii

Cum se ascunde statul în spatele Oliviei Steer în epidemia de rujeolă?

20 de oameni, copii cei mai mulți, uciși de pojar în România, 2017. E simplu să dăm vina Olivia Steer, dar  ascundem gunoiul sub preș. Am verificat cine sunt copiii care au fost uciși de pojar-rujeolă in 2016-2017. Surpriză totală: ziceți-mi și mie cum ar fi putut antvaxerii Oliviei Steer să convingă oameni care nu au acces la internet, toaletă e o groapă în fundul curții, iar curentul îl trag ilegal de pe stâlp, să nu se vaccineze? Chiar  să credem  că aștia sunt adepții ei?

vaccin

Citiți si voi știrile astea, nu am schimbat niciun cuvant din ceea ce a publicat presa centrală ori locală despre moartea acestor copii nevaccinați.

Rujeola face a treia victimă în Caras Severin. Din toamnă de la debutul epidemiei şi până azi, în Caras Severin au murit 3 copii sub varsta de 3 ani. Ultima este o fetiţă care săptămâna trecută a împlinit doi anişori. Fata este din satul Ersig şi nu a fost vaccinata antirujeolic. La această dată, în Caras Severin nu se găseşte nici o doză de vaccin antirujeolic. Iar această situaţie trenează de mai bine de un an, vaccinul aparand cu sincope si in cantitati foarte mici.

Inca un copil, o fetita in varsta de un an, a murit de rujeola. Informatia a fost confirmata, vineri, de Institutul Cantacuzino, iar Ministerul Sanatatii a transmis ca bilantul a ajuns la opt copii morti din cauza rujeolei. Fetita din Dolj nu fusese vaccinata impotriva rujeolei si nici nu era inscrisa la un medic de familie, a declarat Florin Stancu, directorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj.

O fetiță de un an din Rătești, județul Satu Mare, a decedat  din cauza unor complicații  ale rujeolei. Copilul a ajuns la Oradea în stare extrem de gravă, cu insuficienţă respiratorie severă şi în stare de şoc, de la Spitalul din Satu Mare. Fetița de numai un an care a murit în Spitalul din  Oradea din cauza unor complicații ale rujeolei provine dintr-un focar de infecție din Rătești. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare,  medicul epidemiolog dr. Lidia Tămaș, din focarul de rujeolă de la Rătești fac parte 35 de copii despre care nu se știe dacă sunt frați, veri sau unchi.

Zero vaccinuri ROR în 10 județe

Așadar n-au fost vaccinați fiindcă nu exista vaccinul ROR în stoc, n-au fost vaccinați fiindcă nu erau în evidența vreunui medic de familie, n-au fost vaccinați fiindca nu s-a dus nimeni de la Direcția Județeană de Sănatate Publică să îi vaccineze acolo, în comunitatea de rromi.  Stăm strâmb,  dar e musai sa judecăm drept. Ce vină are Olivia Steer?

Prin martie 2016  Ministerul Sănătații trimitea DSP-urile în campanii masive de vaccinare. Au fost sau nu au fost aceste campanii, fiindcă rezultatele nu se văd?

ms-vaccin-ror1

Mai mult, sincopele repetate privind lipsa vaccinului împotriva rujeolei au trecut de la un an la altul. 10 județe aveau zero vaccinuri pe stoc în februarie, tabelul de mai jos a fost publicat de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. Zero vaccinuri ROR la Argeș, Botoșani, Caraș, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Teleorman, Vaslui, Vrancea și Ilfov.

Situația stocurilor de vaccinuri , februarie 2017

Situația stocurilor de vaccinuri , februarie 2017

Anunțule e din februarie, abia în 5 aprilie Ministrul Sănătății făcea următoarea declarație: “În 10 judeţe am fost informat că am ajuns la fundul sacului. Ieri (marţi -n.r.) au fost demarate procedurile şi azi (miercuri – n.r.) am semnat demararea procedurii pentru achiziţionarea de urgenţă a 115.000 de doze de vaccin ROR (împotriva rujeolei -n.r.).”

Iată mesajul pe care îl găsiți azi pe  siteul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: “Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România pâna la data de 07.04.2017 este 4090. Au fost înregistrate 19 decese, astfel: 5 în jud. Arad, 4 în jud. Timiș, 4 în jud. Dolj, 3 în jud. Caraș Severin, 1 in jud. Călărași, 1 in jud. Satu Mare și 1 in București. Un al 20-lea deces posibil datorat rujeolei se află în curs de confirmare/infirmare (jud. Dolj). S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 38 de județe. Ca masură de limitare a extinderii rujeolei a fost organizată și se desfășoară la nivel național o campanie de vaccinare copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni și 9 ani.”

Că tot a fost publicat proiectul legii vaccinării din care înțeleg printre rânduri, că nu e scris cu subiect și predicat, cum vor răspunde părinții dacă refuză vaccinarea, am niște întrebări importante adresate statului/Ministerului Sănătății:

  1. Cum și cine răspunde în numele statului atunci când vaccinurile lipsesc impiedicând vaccinarea copiilor?
  2. Cine e responsabil ca vaccinările să fie făcute și în rândul populațiilor cu risc cum sunt comunitățile de rromi care nu sunt în evidența vreunui medic de familie?
  3. Ce inseamnă acest pasaj din proiectul de lege: “În termen de 12 luni de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Ministerul Sănătății va elabora și va aproba normele de aplicare ale prezentei legi prin ordine de ministru.” ? Înțeleg eu bine că răspunsul la epidemia de azi va veni cel mai degrabă peste un an și ceva?

Autor: Paula Rusu

Sursa: Paula Rusu Blog