Soluția la prețurile in creștere ale energiei constă in găsirea de surse alternative si autonomia consumatorului captiv față de sistemele centralizate si nu subvenționarea facturii. Cum ar veni, cladiri si locuințe autosustenabile, care isi produc singure energia pe care o consumă.
Prețurile la energie vor continua să crească, pe măsură ce prețul carbonului va crește, iar sistemele energetice vor fi nevoite să renunțe la arderea de cărbune și păcură. Teoretic, vechile instalații ar trebui înlocuite cu alte instalații, dar cum nici cele nucleare nu sunt ușor de construit (nici resurse nu prea sunt) , nici alte megacentrale hidro nu sunt posibile, iar resursele regenerabile sunt intreruptibile si pot distorsiona sistemul, iar cele pe gaze naturale depind de gasirea surselor de aprovizionare cu gaz, drept urmare, să nu ne facem iluzii: vom avea pierderi de capacitate in sistemul național. Plafonarea prețurilor poate fi o soluție socială pe termen scurt, dar, economic, in condițiile in care costul producției de energie din cărbune va fi tot mai ridicat, direct proporțional cu prețul carbonului, plafonarea va duce termocentralele la faliment si sistemele energetice in colaps, că ele nu pot funcționa doar cu solare si eoliene.
Or, pierderile de capacitate nu se pot compensa decât cu importuri (de la cine, cum, la ce preț, când toți suntem in aceeași oală?! ) sau surse alternative.
Subvenționarea facturii este o măsură socială pasivă, dar care nu rezolvă problema, doar ne furăm singuri căciula, că ce ia statul cu o mână, da in alta parte cu două si tot din banii contribuabilului.
Deci, pentru a contacara efectele negative ale creșterii prețurilor la energie, vor trebui implementate programe, proiecte ample, guvernamentale, comunitare, in asociații sau individuale pentru instalații alternative. Aici ar fi si efect de multiplicare, dar ar evita si colapsul sistemelor energetice, din cauza măsurilor interventioniste ale UE (prețul carbonului) sau ale statelor (plafonarea prețurilor la energie).
Autor: Cristian Moisoiu
Adauga comentariu