Analize și opinii

Cristian Moisoiu: “Observ cu ceva ingrijorare cum a luat-o rapid pe turnantă investiția in energii regenerabile”

Observ cu ceva ingrijorare cum a luat-o rapid pe turnantă investiția in energii regenerabile. Nu orice fel de energii, ci in fotovoltaice. Se anunță care mai de care mari proiecte, sute de megawati, mii de hectare de teren acoperite cu panouri. Modul in care se fac politici publice la noi, in general, il cunoaștem: haotic, heirupist, neargumentat, fără responsabilitatea obiectivului sau a rezultatului. La fel si in acest caz.
Apare susținerea europeană si guvernamentală pentru investiții verzi. Bun, să zicem, dar ce facem acum, unde ne oprim, cât este fezabil, care sunt implicațiile asupra sistemului energetic, asupra mediului, asupra bugetului de stat, asupra agriculturii? Vedem cum aceste panouri vor ocupa suprafețe mari scoase din circuitul agricol (mii de hectare). Nu discut dacă e sau nu profitabil. In condițiile subvențiilor si fondurilor nerambursabile oferite prin nenumăratele programe, probabil că este. Dar, de agricultură nu avem nevoie? Importăm cereale, importăm produse alimentare, importăm orice și in loc să încurajăm producția (agricolă) internă, punem panouri pe terenul productiv. De ce nu punem PV pe acoperișurile clădirilor administrative și ale caselor, decât să dăm subvenții/fonduri unor investitori privați care ocupă terenul agricol? Ăsta e un aspect.
Al doilea aspect, care este randamentul tehnic al acestor panouri si care este potențialul energetic al României pentru energia solară? Evaluările cuprinse in documente oficiale arată că pentru fotovoltaic ar fi un potențial național teoretic de circa 4 GWh pe an. Noi avem deja 2GWh în producție, se anunță megaproiecte de investiții de peste 2GWh, numai ce am văzut in ultimul timp. Se adaugă prosumatorii, alți gigawati oră care vor intra in sistem, cum, nu se știe. De unde capacitate de compensare, atuncicând nu e soare? Iar, nu se știe. Si ma întreb: nu cumva subvenționează statul/UE proiecte nefezabile? Mă întreb, nu știu, a făcut cineva vreun studiu?
Știu și eu că zonele cele mai avantajoase pentru energia solară sunt in sudul țării, mai ales Dobrogea, Oltenia, pe aici. Dobrogea este deja sufocată energetic pentru că e inghesuită rețeaua cu multe surse de energie (eolian, nuclear). România nu e nici Grecia, nici Spania, nici Africa subsahariană, avem un număr mediu de zile insorite anual față de Europa. Or, asta ce înseamnă? Înseamnă că, dacă încep să pun panouri prin Câmpia de Vest sau in Moldova, o să fie un randament tehnic de maxim 70% al acelor panouri, cu un cost al investiției in mare parte subvenționat si cu o energie produsă și primită prioritar in sistem, de asemenea, subvenționată prin certificate verzi. Asta în condițiile in care costul de oportunitate al terenului agricol (arabil) dizlocuit nu il calculează nimeni, necesarul de investiții in rețea pentru transformare nu este acoperit, iar capacitatea de compensare, de asemenea, nu există. Deci, ce politică energetică e asta, care este impactul, finalitatea? Dar, ne bucurăm, sar titlurile in presă cu investițiile de miliarde, eco, verde. Bravo! Nebunie.

Autor: Cristian Moisoiu