Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Tîrguieli pe sfîrșit de mandate

Se împart slujbe, sinecuri, ciolane, contracte. Cine a fost cuminte primește numiri pe post de premii și prăjituri. Cine a fost obraznic – controale, amenzi, dosare penale. Perioadă grețoasă în politică și administrație. Cei care au servit cu loialitate la Cotroceni, la guvern, la BOR, la servicii primesc recompense. Cine încurcă marele tîrg al politicii este luxat. Se trezește cu dosare, cu grenade în buzunar, cu șuruburi slăbite la roțile din față. Acum se numesc ambasadorii, șefii pe decenii și adormiții pe viață.

Anonim și decorativ președinte al Camerei Deputaților, se zice că ar fi fost la liberali, după slujbe, sinecuri și decoruri, Roberta Anastase a fost trimisă la Banca Națională a României. Să păzească moneda, nu să o toace. Unii zic că nu știe nici să-și numere bine banii, nici măcar cei cîștigați legal.

Un domn îmi scrie:

„Promovarea incompetenței continuă. Un om care nu a lucrat o zi în viata lui ajunge la conducerea BNR….Doamne, iarta-ma, dar nu se poate sa nu vezi acest masacru intelectual…!”.

Incorect! Toată lumea vede și nimeni nu se revoltă. Nemulțumirea nu depășește stadiul de cîrteală. Și înjurăturile se rostesc în gînd. La ce falsuri și grosolănii se comit la nivel înalt, european și planetar, omul social începe să cadă în sine.

Drept premiu pentru marile strategii de vacanțe și ca recompensă pentru fidelitate, Cosmin Marinescu, consilierul președintelui Klaus Iohannis de la Cotroceni, va trece și el la BNR. Să nu faci nimic la președinție este egal cu statul degeaba la BNR. Om condamnat la bine, nu alta. Daniela Bârsan, fostă ceva la Cotroceni, va trece la CNA alături de înțeleptul vîlcean Georgică Severin. Și Aura Gabriela Socol, nevasta profesorului de economie al premierului, va lucra gînditoare la BNR.

Să fie vorba de vremea pomenilor nerușinate sau ale lui „pune-ți oamenii peste tot”?

Campania grosolană pro PSD care se desfășoară la Antena 3 are și ea fructele ei. Nu doar în contracte de publicitate și sponsorizări de evenimente. Se lasă și cu posturi de parlamentari. Piedone Lemn Tănase va avea primul loc pe lista PSD pentru Senat. La Giurgiu, nu în Ferentari. Impostorul politic de la PUSL și-a aranjat familia și clanul și acum ia cireașa de pe tort. Căcănar de Rahova și mai apoi senator de Giurgiu! Politica face bani, face putere și umflă fantoșe. Și televiziunile produc tot felul de cîrnați de influență. Pentru lins și gîdilat la Ciolacu și lustruit la PSD, tot grupul mediatico-politic al clanului Voiculescu va fi recompensat cu 5 locuri în cele două Camere. Nu 19 cît ar fi cerut. Cinci! Ca de obicei. Și pe urmă formează un grupuscul care își zice „grup parlamentar”. Care nu e. El vine cu Antenele și cu tot Grupul Intact și PSD-ul dă cîteva posturi eligibile pe liste. Troc, nu glumă. Cinci posturi și contracte, nu 19. Eventual un ministru și doi-trei directori pe unde clanul are nevoie. Pe urmă se mai înțeleg pe parcurs.

Nu-mi dau seama cum de l-a scăpat Victor Ciutacu! Merita și el un post, măcar pe unde a mai fost.

Ies marțafoii senatori și deputați fără să facă 2% ca partid? Ies! Ne scot ochii? Ni-i umplu de praf și-și rezolvă nevoile personale și neamurile? Se prinde lumea? Se prinde! S-a și obișnuit. Eventual suferă că nu poate și ea. Și pe la ministere este la fel. Și la primării. Și la universități. Și la biserici. La Penticostali puterea se lasă moștenire în familie.

Politica înseamnă să-ți plasezi oamenii unde trebuie pentru cînd ai nevoie. Și poți demonstra orice. Faci din albă neagră și viceversa. Și scapi de necazuri. Treci prin orice situație dificilă. Pot să-ți dea și 20 de ani de orice. Se șterg și te întorci strălucitor în scaun.

Este ora marii tîrguieli. Ai grijă, cetățene, a venit vremea să iei și tu ceva!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: https://www.cotidianul.ro/tirguieli-pe-sfirsit-de-mandate/

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu