Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Școala începe de la mai rău

Începerea școlii este un eveniment mai mult pentru copii și pentru părinții care nu au bani de rechizite. În rest, locuri comune. Patetice,învăluitoare, de ascuns situația sub covor.

Ministrul activist Ligia Deca nu pierde ocazia să se mai afirme o dată (unde, dacă nu în G4Media?). Ea zice că „Şcoala este locul creşterii copiilor noştri, al descoperirii, al învăţării şi al prieteniei. Împreună, şcoală şi familie, prin comunicare onestă şi sprijin reciproc, vom creşte viitori adulţi responsabili, demni, empatici şi pregătiţi să facă faţă oricăror provocări!”.

Și dacă școala este locul în care copiii de azi învață toate apucăturile împotriva cărora familia trebuie să lupte din răsputeri?

Oh, dar așa ceva nu trebuie să credeți pentru că strică solemnitatea siropoasă a momentului!

Așa siropăreală politică n-am mai auzit decît în discursurile electorale și în cele de Ziua învățătorului. Ba ca să ne impresioneze, ministresa încearcă să cînte pe corzi mai duioase. Şi zice:

„Trăiesc emoţia acestui început de an şcolar în două ipostaze: aceea de mamă şi aceea de ministru al educaţiei. Şcoala este locul creşterii copiilor noştri, al descoperirii, al învăţării şi al prieteniei. Vă îndemn să le fim, împreună, sprijin şi sursă de echilibru – atât pentru succesul şcolar, cât şi pentru binele lor emoţional”.

Ea, studenta care s-a școlit la marinărit și plutit, după ce s-a lansat în activism, după ce a colindat universitățile străine, încearcă să ne convingă că și dînsa trăiește emoții pentru copilul ei.

Cu siguranță că va urma și el același traseu ca toate progeniturile demnitarilor, activiștilor și răsăriților români. Toți visează la stagii sau studii în marile universități din SUA, Anglia, Franța, Germania.

Cele de la noi sunt ponosite. Chiar put. Noi trebuie să ne mulțumim cu programul „România Educată”, cu grevele profesorilor minimalizați de stat, cu PNRR-ul care tot numără școlile cu toalete în fundul curții.

De ani și ani, calitatea școlii românești se ascunde îndărătul problemei toaletelor din fundul curții. Atît gîndesc cei care scriu despre și cei care decid. După mintea lor, dacă școlile ar avea toalete în interior,cu săpun, hîrtie și frumos mirostoare,școala românească ar face un salt calitativ important. Si copiii mahărilor nu și-ar mai dori să plece la studii în străinătate. Ar rămîne cu toții la anonimele universități românești și ar trage fericiți la paparoase și țigări în toaletele frumos zugrăvite.

Începe școala! Am trecut peste o mare grevă în învățămînt și peste o vacanță de vară,fără să schimbăm mare lucru. Ceva bănuți care nu acoperă inflația și scumpirile. De fapt, am mai trecut peste o altă ocazie de reformare în domeniu. Cu doi profesori mediocri în frunte. Cu Iohannis și cu Deca.

Cîtă vreme nu vom aborda cu luciditate și cu pricepere acest domeniu, starea generală a societății noastre va rămîne aceeași.
Sau din ce în ce mai rea!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro