Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Liberalismul lu’ pește

Starea socială a cetățenilor români vine și din cei aproape 4 ani de liberalism. E drept, unul dirijat de un pîrlit de profesor de fizică din Agnita împreună cu trei guverne liberale. Anii de guvernare liberală amatoare s-au întrecut la pus țara pe butuci. La fel ca și precedentele guverne PSD-iste, identice în materie de încropeală. Ce premieri au avut PSD-iști? Grindeanu, Tudose, Dăncilă, plus Fifor interimar. Liberalii aveau să se întreacă și ei în mediocritatea personajelor desemnate.

Să nu uităm ce premieri ne-au propus Klaus Iohannis și liberalii pe care i-a găsit în partid și i-a gonflat odată cu venirea (aducerea) sa la București pe post de personaj salvator! Am trăit o perioadă cu o pandemie de un penibil cumplit, marcată de strategia prezidențială a spălatului pe mîini, cu o mulțime de necunoscute ascunse sub preș în materie de achiziții și deconturi. Am traversat o criză energetică provocată și gestionată în interesul traderilor din afara țării și, apoi, am pus umărul la un război fără să știm și să înțelegem ce contribuții avem.

Ne-au condus alde Ludovic Orban, Vasilică Cîțu și Nicolae Ciucă, plus un scurt interimat cu Cătălin Predoiu. În această perioadă, PNL a fost condus de Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Ludovic Orban, Florin Vasilică Cîțu și Nicolae Ciucă. Ei au reprezentat crema politică liberală, luminații și greii partidului devenit acum o cărămidă de sprijin pentru o strategie veselă și antiliberală. Măsuri economice precum în anii ’80. Strategia a fost concepută de un social-democrat (Marcel Ciolacu) împreună cu doi-trei ciraci de stînga și înghițită de majoritatea greilor din PNL. Tac ca gîștele mute.

Jumătate din cel mai neliberal guvern român postdecembrist este alcătuită din miniștri liberali de strînsură, fără performanțe notabile și cu tot felul de firme de sprijin prin preajmă. Firmele sunt bidoanele în care se colectează beneficiile rezultate din participarea la guvernare.

Cine sunt greii din PNL? Sunt mulți și la kilogram! PNL-ul are o tonă de nulități spilcuite și rapace, flămînde de putere și cu rezultate de Dăi, Doamne!.

Greii din PNL au fost cîntăriți (evaluați) de Greul atîrnător Klaus Iohannis, un transferat și un importat de la Primăria din Sibiu pentru a scoate partidul din cofă.

Klaus Iohannis este artizanul desenelor animate din PNL, numite și echipă. El a îngreunat PNL-ul cu vedetele lui preferate Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Ligia Deca sau Bogdan Aurescu.

Din 2014, greii din PNL sunt cîntăriți numai de „tonajul” intelectual al lui Klaus Iohannis. O privire, un scrîșnet de măsele sau un zîmbet a la Klaus Iohannis și un calculul pe bază de mc2 asupra unor unor bipezi politici. Și gata!

Greii din PNL au devenit petrecărețul Ludovic Orban, ahtiat după primul său loc de muncă, Vasilică Cîțu, propulsat de Alina Gorghiu și Lucian Isar, doctorul Lucian Bode, electrician, și șofer, și milițian cu doctorat. El are un mc2 superior, chiar și fără școală. Acesta vine din Sălaj, pepiniera oamenilor din serviciile secrete și dirijează secretariatul general al PNL.

N-are rost să-l pomenesc pe rezervistul Nicolae Ciucă pentru că el a executat un ordin.

În mandatele lui Klaus Iohannis, „greilor” din PNL li se zice vicepreședinți.

Cu cine să facă PNL măcar o brumă de politici liberale?

Cu Iulian Dumitrescu, tătucul afacerilor din Prahova?

Cu Hubert Thuma-vicepreședinte, cu Florentin Pandele pe la Ilfov?

Cu greuța de Alina Gorghiu? Cu pavoazata de Raluca Țurcan?

Cu Vasile Blaga și Adriean Videanu ascunși prin haznaua cu afaceri pe lîngă miniștri liberali?

Pe cine ar fi putut să reevalueze Klaus Iohannis?

Să o scoată pe Anca Boagiu de la naftalină ?

Să-l fi adus pe Marcel Vela, vicepreședinte Vest, cu prostia, aroganța și învîrtelile?

Sau pe Mihai Chirica, fluturașul politic al Moldovei?

Nimeni nu știe cîte frunze cîntărește Alexandru Muraru-vicepreședinte PNL cu incriminările?

Sau Robert-Ionatan Sighiartău, vicepreședinte PNL cu penticostalii de peste graniță?

Să fi contat mai departe pe greul de Virgil Popescu-vicepreședinte PNL cu prețurile la energie și cu prețurile OMV?

S-au pe liliputanul Cristian Bușoi, vicepreședinte cu finanțările și învîrtelile pe zona de vest și Sănătate?

Sau pe Gheorghe Falcă -vicepreședinte pentru tocat fonduri europene?

Și pe Gheorghe Flutur- prim-vice de înscris cu oile și cu berbecii numele oricărui prim măgar al țării pe culmile din Bucovina, ins specializat și la cărat Lumina Sfîntă cu traista și cu avionul?

Să nu mai vorbim despre Rareș Bogdan-vicepreședinte cu hămăiala și lătratul subțire, dar și cu imobiliarele și cu turismul de grup restrîns prin cele mai spectaculoase locuri de petrecere de pe glob.

Ce fel de liberali avem și ce se alege din liberalismul românesc dominat de o grupare care nu visează decît la modelul Dinu Patriciu și Viorel Cataramă?

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro