Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Geoană și ceilalți

Ce face România la summitul NATO de la Washington? În afara faptului că delegația a pierdut avionul (din prea multă grijă față de starea TAROM), nu știm! Nespus de trist și de amuzant! Dincolo de asta, nu știm mare lucru. N-avem decît să citim ce postează Administrația Prezidențială într-un comunicat.
„Summitul din 2024 este unul aniversar, marcând 75 de ani de la înființarea NATO, cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, care a dovedit inclusiv în perioada dificilă de la declanșarea războiului împotriva Ucrainei că unitatea, solidaritatea și hotărârea Aliaților reprezintă principalele sale avantaje strategice. De asemenea, țara noastră marchează în acest an două decenii de la aderarea la NATO, apartenență care a adus cetățenilor români cele mai solide garanții de securitate din istorie. România este un aliat puternic și responsabil, un furnizor relevant de securitate și stabilitate în regiunea Mării Negre și dincolo de aceasta. În acest context, Președintele Klaus Iohannis va evidenția la Washington că apartenența la NATO este unul dintre fundamentele solide ale dezvoltării României democratice, profund angajate în arhitectura de securitate europeană și cea euroatlantică”. (Administrația Prezidențială)

Comunicat sec, redactat de cancelarie. Ni se comunică unde s-a dus și la ce participă. Ce gîndește președintele, nu știm. Nu vorbește decît foarte rar și, cînd se exprimă prin viu grai, citește un text redactat undeva, ca un agent care a primit și transmite un mesaj. Nimic altceva! Să ne cultivăm și să ne sporim intuiția! Nu m-ar mira ca tăcerea președintelui să vină și de la disconfortul acestei călătorii. Nu a mai zburat cu un avion parfumat, ci călare pe o ladă cu muniție. Așa că nu mai are ce discuta cu noi.

Summit NATO: arta de a face ca promisiunea veche să pară nou-nouță

Noroc că, luni seara, la Antena 3, Mircea Geoană a vorbit mai pe larg despre agenda summitului.

„Vom discuta despre ceea ce înseamnă să creştem producţia de apărare şi să folosim cu cap banii pe care contribuabilii noştri îi vor investi mai mult în apărare. Vremurile sunt complicate, avem nevoie de o armată puternică, avem nevoie de securitate naţională şi colectivă de de primă calitate. Vom discuta şi despre ceea ce înseamnă asta pentru renaşterea industriei de apărare în Europa şi, sper eu, şi în ţara noastră, în România, pentru că avem potenţial ingineresc, potenţial de locuri de muncă bine plătite şi e bine să fim pregătiţi şi pentru a profitat de acest moment” a spus Mircea Geoană.

Mai reproduc doar cîteva dintre referirile secretarului general adjunct la dosarele importante ale acestui SUMMIT. În primul rînd, pentru că Mircea Geoană a făcut-o exprimîndu-se liber, coerent, cu abilitate și în formulări elegante (nebîlbîite), ca un veritabil diplomat și om politic de ținută. În al doilea rînd, că și de data aceasta, Mircea Geoană a formulat cu abilitate diplomatică situația țării noastre.

Vrînd-nevrînd, într-un sfert de oră în direct de la Washington, fără să vorbească despre candidatura la președinția României, Mircea Geoană ne-a obligat să luăm act de uriașa diferență dintre el și Klaus Iohannis sau Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Ca să nu-i mai adaug și pe ceilalți.

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: https://www.cotidianul.ro/geoana-si-ceilalti/

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • …adica, un tradator, daca vorbeste ”bine”, este de preferat unui dulap, unui covrigar transpirat ori unui ”apevist” bilbiit si gingavit… hmmm! ciudata optica!