Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Gata, suntem în altă Uniune Europeană!

Să nu vă supărați pe mine dacă zic că lungul bilețel de la Ursula vdL este o altă probă că ne-am pierdut în păpuriș. Ai noștri mai zic că am făcut-o lată. N-am ajuns la ce-am visat și ne-am trezit în brațe cu ce nu ne pricepem. Și pe care n-avem cui da mai departe.
Scrisoare de trăsură, pardon, Scrisoarea de misiune trimisă de Coana Ursula ne arată ce mașinărie halucinantă și glandulară a ajuns această Comisie Europeană și cum funcționează ea.

Citesc în organul susținut de Comisie (G4Media) că madama nu i-a transferat Roxanei Mînzatu dosarul cu fișa postului, ci un bilețel mai lung pe care îi scrie diplomatic un „dragă fetițo, uite, ești ”vicepreşedintă executivă pentru oameni, competenţă şi pregătire în viitorul executiv comunitar”.
Mamă, ce post și cît bănet pe un teritoriu greu de definit, dar bun de jumulit pe ici și pe colo.

Și ce va face Roxana Mînzatu cea cît de cît experimentată în fonduri europene? Va învăța! Va încerca să afle despre ce este vorba, ce plănuiește aparatul și ce trebuie să aprobe. Și cu coada ochiului va sta pe ce a scris Mami:

”Vă veţi concentra de asemenea pe pregătire şi educaţie şi pe impactul şi oportunităţile tehnologiei şi inovării în lumea muncii. Trebuie să ne reunim societatea prin educaţie, sprijinind tinerii şi construind pe baza lucrurilor
pe care le avem în comun. Iată de ce a continuat munca noastră pentru construirea unei Uniuni a egalităţii şi pentru ruperea barierelor şi a discriminării pe care o cunosc zilnic atât de mulţi oameni. Aş dori să ghidaţi
activitatea în această privinţă pentru a crea o societate şi un model social mai corecte şi pentru a garanta că Europa îşi poate folosi deplin talentul şi potenţialul”.

Biata Roxana Mînzatu, pînă mai ieri finanțistă, a fost pusă să facă planuri (ciorne) cu „construirea unei Uniuni a egalităţii şi pentru ruperea barierelor şi a discriminării pe care o cunosc zilnic atât de mulţi oameni”.

Prețiozitățile și limbajul de lemn din discursurile lui Iohannis sunt pe aproape și la fel de nedigerabile. Cît despre zicerile și ambițiile lui Marcel Ciolacu față de marile proiecte europene, acestea nu-s decît „grădiniță și puța în țărînă”.

După Luther, Roxana Mînzatu va scrie prima Biblie socială.
”Ca parte a acestuia, veţi conduce munca pentru prima Strategie antisărăcie a UE, menită să ajute oamenii să aibă acces la servicii esenţiale de care au nevoie şi să trateze cauzele primare ale sărăciei. De asemenea, veţi contribui la Planul european privind accesul la locuinţe”.

Și să țină minte ce a zis Mami:
”Doresc să exploraţi căile de facilitare suplimentară a mobilităţii forţei de muncă, simultan cu garantarea că regulile sunt consolidate corespunzător cu sprijinul unei solide şi consolidate Autorităţi Europene a Muncii. Veţi lucra la modernizarea, simplificarea şi digitalizarea coordonării securităţii sociale. Veţi contribui la Semestrul European în ceea ce priveşte politicile sociale, educaţia şi
ocuparea forţei de muncă”.

Viața este mai tare la umor involuntar decît Marcel Ciolacu! Pe cît se screme să fie peste Dragnea și Geoană, peste Iliescu și Năstase, cu atît iese mai prost.

Sare din lac în puț. Se chinuie să inițieze lucruri mari și ies pîrțuri pe care trebuie să le amortizeze. S-a zbătut pentru un post de comisar pe economie fără să înțeleagă că nu știe să ceară. A tras clapa celor din PNL și a băgat pe țeavă un PSD-ist care, după negocieri, a ieșit o PSD-istă.

Asta, așa, ca să-i iasă procentele lu’ madam Ursula! Uite așa a ieșit din calcule o Roxana Mînzatu și, cum a ieșit ea, a fost încropită și lista cu responsabilitățile comisarului pe domeniu.

Nu-i ușor de ținut minte, mai ales cînd n-ai cu cine te băga în seamă și nu ai nici o bază în paginile tratatelor europene.

N-am cu cine face un pariu, dar sunt gata să încerc unul mai mare pe faptul că Ursula von der Leyen nu știe denumirea exactă a celor 27 de „comisariate”, necum numele și specializările celor propuși. Ba, aș îndrăzni să zic că, dacă i-ar recita cineva cu voce actoricească niște fragmente din Scrisoarea de misiune semnată chiar de ea, ar face ochii mari:
-Cine a scris chestia asta?
Treacă de la mine, o fi zis Ciolacu. Adică un fel de „Sărut mînușițele! Poate mă țineți minte și pe mine!”.
Și cînd Marcel Ciolacu a ajuns la piața din Buzău a aflat că pupila lui de la Fonduri europene a fost plasată la Oameni, competenţă şi pregătire!

Mai ceva ca Băsescu la balerine și ca un Nicolae Ciucă la pictură!
La complexul și indefinitul domeniu repartizat, Roxana Mînzatu se pricepe ca rața la avion. Cam cum se pricepea și Adina Vălean la Transporturi de unde a făcut României un mare bine ascuns sub covor. Cît a fost ea comisar pe Transporturi, ne-am ales cu multe trasee de zboruri galactice, cu urmele rămase pe apă după vapoare și cu cărări de munte călcate mai ales de urși.
Românii au o întrebare ascunsă într-un proverb:
– Ce iese cînd se întîlnește hoțul cu prostul?

Cu siguranță altceva decît ar trebui să rezulte. Alegerile, funcționarea și desemnările Comisiei Europene precum și responsabilitățile transmise la București ar trebui să ne ajute să înțelegem și să punem punct unei prefăcătorii.
Ne-am trezit în altă Uniune Europeană decît cea în care am intrat!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu