Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Despăduchereaaa!

Un politician de Vaslui avea să spună la un moment dat despre baronul arestat Dumitru Buzatu că „are cel puțin 1000 de oameni pe care i-a plasat în toate punctele cheie ale județului. Cei 1000 de oameni au la rândul lor soții, soți, copii, nepoți și așa mai departe. Cum a fost el mai deștept decât toți ceilalți oameni politici din județ? Înlăturându-i, pe rând, sau plasându-i în locuri confortabile pe toți cei care îl deranjau” (Corneliu Bichineț).

Afirmația aparține unui politician regional și conține cheia puterii în politică și secretul mizerabilității acesteia. Și alții au oamenii lor. Mult mai mulți sau mai puțini. I-au nășit, au lipit afișe, le-au iubit, s-au supus orbește, au servit partidul, serviciile secrete, familia și famiglia etc. În baza pozițiilor cîștigate și a împărțelilor de funcții dintre partide, unii ajung să aibă oamenii lor care controlează centri nervoși ai județului sau ai statului. Cei 1.000 de oameni (mai mulți sau mai puțini în cazul lui Dumitru Buzatu) formează prin toate locurile prin care au fost plasați (numiți, promovați etc) piesele mecanismului de putere. Prin ei sunt executate ordinele primite de la vîrful piramidei, prin ei este deturnată sau se încalcă legea, prin ei se promovează imbecilii, prin ei se aranjează corupția, prin ei se iau deciziile stupide, ineficiente pentru comunitatea în care operează și pentru țară. Ei tîmpesc și dirijează instituțiile. Prin ei se dreg și se aranjează toate aplicările legilor. Ei reprezintă păgubosul fenomen de politizare a instituțiilor și prin ei se exprimă puterea politică locală, regională și națională.

Mecanismul se naște din slăbiciunile, mediocritatea și ambițiile unui politician cu ambiții deșarte, dar și cu imagine, se consdolidează cu mediocri și incompetenți și se extinde în preajma acestuia. Mașinăria de putere devine piramidală și infailibilă în zona de acoperire a suprafeței sociale, economice, culturale, juridice și informative. Și, mai apoi, este integrată ca parte a unei alte piramide de putere care o înglobează.
Politizarea instituțiilor este boala statului român și explicația fundamentală a funcționării sale nătînge. Despăducherea politică a instituțiilor se arată a fi singura soluție. România se chinuie să fie un stat modern și se împiedică în propria sa politizare, benefică numai pentru cei implicați și consolidați în această plasă de putere.
Politizarea românească deturnează instituțiile, eficiența și rostul lor.
Politizarea românească alterează aplicarea legilor.
Politizarea românească alterează drepturile și libertățile.
Politizarea românească mafiotizează politica.
Politizarea românească pavează drumul lung al incompetenților.
Politizarea românească potențează corupția.
Politizarea românească gripează țara!
Rezultă o singură concluzie: că despăducherea politică poate deveni o nouă politică de stat.
De unde și un mare imperativ:
-De-po-li-ti-za-reaaaa !!!!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro