Analize și opinii

Cornel Nistorescu: Ciucă și democrația

Desemnarea generalului Nicolae Ciucă pentru formarea unui guvern stîrnește nenumărate reacții. De la făcutul de cruci pînă la speranța introducerii unor măsuri de ordine, toate se întîlnesc în reacțiile compatrioților noștri.

Adevărul este că nu ai cum să nu te întrebi în legătură cu felul în care generalul Nicolae Ciucă se va înțelege la consultările (dezbaterile, negocierile) cu unii dintre colegii săi de partid. De cînd a fost desemnat vicepreședinte al PNL (cam în același stil cu Florin Cîțu, adică heirupist!?) generalul n-a apucat să discute cu aceștia și să constate cît de bezmetici sunt. Militar de carieră, Nicolae Ciucă a primit și, mai apoi, a dat ordine. N-a fost niciodată în situația de a se tîrgui. Or, banda politică liberală, alcătuită numai din impostori, flecari, șmenari și sforari, din politicieni gumilastici și obișnuiți cu învîrtitul vorbelor, nu este obișnuită cu așa ceva. Banda lor politică a exersat în materie de supunere doar față de președintele României, sub umbrela căruia a fost obișnuită să trăiască liber. Adică, după cum îi dictau interesele.

Cum vor izbuti liberalii de stil nou să-și împacheteze obiecțiile și dorințele în fața unui general obișnuit să comande? Și cum vor primi sarcinile de la acesta, el fiind obișnuit să dea ordine, iar ei să se facă preocupați că-l ascultă? Cum va funcționa un guvern condus de un general cu miniștri șmenari și puși pe afaceri de mari proporții? Ce fel de guvern de salvare și speranță va fi acela condus de un general susținut de un partid condus un Florin Vasilică Cîțu? Pot coabita cei doi sau cum a putut fi instalat, la fel de bine, cu aceleași mijloace, Florin Cîțu va putea fi dezinstalat?

Complicația cea mai mare va apărea în cazul unei evoluții pozitive. Dacă generalul Nicolae Ciucă va izbuti să redreseze situația, să dea PNL-ului un iz de seriozitate și coerență și dacă va izbuti să reabiliteze profesionalismul în guvernare și în instituțiile subordonate, ce vom face? Ne îndrăgostim de generali? Se deschide o poartă spre „militarizarea” democrației românești? În mod normal, ar trebui să sărim ca arși! Ne-ar putea amenința lungi etape de stat autoritar.

În același timp, vom putea fi puși în situația de a compara și de a răspunde. Ce este mai bună? O democrație de tip zăltat, cîrpit, haotic, golănesc și șmecherit, o democrație butaforică, aplicată după ureche de oști de mediocri, sau o republică disciplinată, cu mai puțină flecăreală și improvizație?

Desemnarea generalului Nicolae Ciucă închide o etapă din istoria cam sifilitică a PNL și deschide uși prin care ar trebui să privim cu atenție înainte de a intra.

Autor: Cornel Nistorescu

sursa: cotidianul.ro