Analize și opinii

Constantin Gheorghe: ”România trebuie să rămână o țară low cost, pentru că astfel se poate maximiza profitul celor care au colonizat economia țării”

Idioții ăștia de la PNL o țin langa cu ”Românii n-au să se întoarcă neapărat pentru salariu!” Nu, pentru salariu pleacă! Și nu se vor întoarce de dragul vostru! De unde ideea că românii nu vor să trăiască bine, ei vor doar MuiePSD?! Acum, că muia este efectivă, fac coadă la graniță! Pe sensul de ieșire! Că muia a venit cu un puișor de austeritate, care promite să crească la dimensiunile unui dinozaur!



România trebuie să rămână o țară low cost, pentru că astfel se poate maximiza profitul celor care au colonizat economia țării. Doar orice astfel de abordări își au limitele lor. Și prostia asta și-a atins limitele. Faptul că se încearcă disperat privatizarea sistemului public este semn de disperare. Rețeaua de spitale și policlinici private a fost mult supradimensionată, mizând per o creștere rapidă și substanțială a veniturilor, mai ales în zona clasei de mijloc. Creșterea nu a avut loc. Nici în zona bugetară creșterea nu este atât de ”fabuloasă” precum se prezintă. Iar cei cu bani pleacă să se trateze afară.

A doua eroare a fost aceea că proprietarii din sistemul privat au mizat pe o recuperare foarte rapidă a investiției, lucru imposibil. Să-ți construiești o clientelă este complicat, și cere timp. Mai mult, nu doar aspectele hoteliere contează acum: bolnavul nu are neapărată nevoie de cameră single, cu televizor și Internet; are nevoie de medici competenți. Pe care îi poate găsi mai ales în sectorul public.

Aflate în dificultate economică, aceste rețele private caută finanțare. Din sectorul public nu vin prea mulți clienți, singurul lucru care aduce bani este sistemul pervers al pasării pacientului de la stat către laboratoarele și imagistica din privat. De unde se obțin bani, dar nu suficienți. Și oricum se obțin la limita legalității, și prin corupție. Finanțarea nu poate fi decât externă. Iar fondurile de investiții care vor să intre pe piața asta din România cer randamente foarte mari, practic imediat! Iar pentru asta Costache și ai lui se dau de ceasul morții să rentabilizeze sistemul privat! Luând bani de la stat!

Ideea că banii urmează pacienții este un pas înainte, dar nu suficient pentru sistemul privat. De asta gunoiul de la Sănătate a cerut recalcularea costurilor actelor medicale în sistemul public. Și dacă aceste costuri se triplează, lucru imediat posibil, sistemul privat începe să câștige. Direct, dar și indirect. Pentru că sistemul public va avea mult mai puțini bani, fiind obligat să ceară și al bani de la pacienții asigurați. Și atunci, dacă tot e să plătească, pacientul va alege privatul, pentru că la el e mai ”curat” Să nu-mi spună cineva că infecțiile intra-spitalicești se opresc la ușa privatului, și stau ciopor la stat!

Și uite așa, pe termen mediu, se va alege praful și de sistemul public, și de cel privat de sănătate, pentru că ”salariul nu contează neapărat!” Contează, liberali cretini! Că fără bani nu se poate! Serviciile trebuie plătite! Cum, dacă oricât ai munci, iei o laie pe post de salariu? Credeți că 33.000 de milionari în euro, câți am avea, pot ține un sistem de acest gen? Câți pot suporta costurile sistemului privat? Și-a pus cineva întrebarea ce locuri de muncă se vor înființa în viitor, cum vor fi plătite, ca să știm cum vor arăta educația și sănătatea: publice, mixte, exclusiv private? Și ce ar însemna fiecare dintre ele pentru cetățeni? Ce fel de societate vom avea?

Pentru noi nu există timpul lung. Nu există trecut, nu există viitor. Există doar acum, și în fața lui un zid. De care ne lovim, și oricâte cucuie am face, dând cu capul în el, nu învățăm nimic…

Autor: Constantin Gheorghe

Sursa: Constantin Gheorghe Facebook

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Am gasit la un spital privat de la noi, asistente medicale fara bacalaureat.
    Cautati pe net preturile la spitalele private si o sa va apuce capul.