Site icon gandeste.org

Constantin Gheorghe: „Noi ce mai avem?”

Nu pot înțelege de unde vine disprețul ăsta de-a dreptul rasist și xenofob față de tot ce înseamnă produsele rusești și chineze la un popor care nu mai este în stare să producă măcar un cui drept?! Faptul că pe piața europeană nu sunt prezente mașini chineze are o explicație: înțelegerile pe care le au cu marii producători europeni, care depind esențial de piața UE. Sigur, toți marii producători chinezi au acorduri cu producătorii europeni, și americani. Nu se bagă chinezii pe piața lor. Și chinezii nu se bagă. Deocamdată.
De ce? Pentru că nu au terminat procesul de adaptare la piața europeană și la cea americană. Care sunt selective, și au condiții drastice de intrare pe piață. Doi: au nevoie de timp pentru a construi rețele de asistență după vânzare. Dar, pe tăcute, încep să se strecoare pe piața europeană. Prin Balcani. Unde dau de problemele cu care se confruntă pe marile piețe, dar la o scară pe care o pot gestiona acum. Urmează. Și mai este ceva: încă nu pot satisface cererile pe piața internă. Asta îi obligă la compromisuri. Care nu au ce căuta pe celelalte piețe. Dar, la dracu! Ăștia chiar învață!
La fel cu rușii. Ei sunt mai buni cunoscători ai piețelor europene, pe care vând autoturisme, camioane și autobuze începând din anii 1950. Acum se întorc, deocamdată sub mărci europene, gen Renault. Dar se pregătește și o gamă de produse rusești, sub marcă proprie. Ei au ales să înceapă cu o mașină de lux, Aurus, limuzina de care se folosește și Putin.
Noi ce mai avem? Școală de design? Nema! Școală de proiectare? Nema? Ce ne îndreptățește să dăm lecții altora? Nu ne vedem noi de treabă, și încercăm să reluăm dezvoltarea cu forțe proprii?
Autor: Constantin Gheorghe
Exit mobile version