Zelenski amenință cu înarmarea nucleară. Utopia „planului Victoriei”: „Ori intrăm în N.A.T.O. , ori ne facem propria armă nucleară!”.
Așa cum ne-a obișnuit în acești doi ani de război, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adaptat la fiecare nouă situație conjuncturală, reușind să obțină mai mult, sau mai puțin din ajutorul scontat al Westului în lupta contra Rusiei, abordând chiar inițiative proprii neacceptate de cei care l-au finanțat.
De această dată, aflat în dificultate pe câmpul de luptă și fiindu-i refuzată intrarea ad-hoc în N.A.T.O, Zelenski schimbă tactic macazul „Planului de pace” (sau al „Victoriei”) amenințând cu propria înarmare atomică: „Nu avem nici o cale de ieșire decât înarmarea nucleară sau apartenența la o Alianță. În afară de N.A.T.O. nu cunosc nici o altă Alianță care să funcționeze”.
Cursul evenimentelor din ultimele două săptămâni a confirmat punerea în practică a strategiei ucrainene prin prezentarea „planului” în cadrul întâlnirii de la Washnigton cu președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris. Președintele american a mai alocat un ajutor Ucrainei de 7,95 miliarde, promițând că planul se va analiza în detaliu săptămâna viitoare la Berlin; ceea ce nu s-a mai întâmplat datorită uraganului din Florida. În această situație, Președintele Consiliului European, Charles Michel l-a invitat pe Zelenski la Bruxelles pentru a-și expune planul și punctul de vedere în soluționarea conflictului cu Rusia.
În tot ceea ce a întreprins până acum, alternând între postura de învins și învingător, eroul ucrainean se afirmă ca „un bun negociator, care nu pleacă niciodată cu mâinile goale (din America)”, după cum îl caracterizează fostul președinte american Donald Trump, făcând aluzie la ajutorul financiar precedent oferit de Biden.
Întâlnirea lui Zelenski cu Trump a fost total neinspirată, ucraineanul plecând cu „mâinile goale”, înspăimântat în plus de comportamentul agresiv al potențialului viitor președinte S.U.A., care nu-l va menaja în disputa unei eventuale negocieri cu președintele Rusiei Vladimir Putin.
Fără să se mai întâlnească cu Zelenski, președintele american Biden a apărut doar pentru o zi în Germania la invitația președintelui Frank-Walter Steinmeier, care i-a acordat cea mai înaltă distincție, Ordinul de merit – Crucea Germaniei.
Lăsat pe seama cancelarului Olaf Scholz, care nici până acum nu i-a livrat rachetele Taurus cu rază lungă de acțiune, Zelenski și-a propus să-și dezvolte propria producție, reușind deocamdată să o extindă pe cea de drone. Substanțial finanțată de S.U.A. și, parțial, de anumite țări din West, înarmarea armatei ucrainene permite chiar și „exportul de arme”, după cum declară președintele ucrainean.
Poziția partidelor suveraniste. „Duetul și duelul”
Între timp, în Bundestag prin apariția partidelor suveraniste, se înmulțesc vocile parlamentarilor, care cer încetarea ostilităților și împlicit a livrărilor de armament, concomitent cu începerea tratativelor de pace între Ucraina și Rusia; este vorba de AFD, considerat partid de extremă dreaptă, condus practic de Alice Weidel (44 ani) și BSW, partid conceput de Sahra Wagenknecht (55ani), politiciană cu „trecut de stânga”. Cele două partide cu procentaje ridicate, în special în landurile din fosta DDR, AFD-32,8% și BSW-15,8% (cea mai mare creștere pentru un partid nou).
Postul TV- Phoenix a organizat un „Duel” la scenă deschisă-live, care pe parcursul emisiunii desfășurată într-o armonie perfectă, s-a transformat într-un „Duet” datorită similitudinii celor două programe de partid. Câteva puncte comune în sumar:
– resuscitarea valorilor culturale naționale;
– politică de emigrație restrictivă;
– tratative de pace în cadrul conflictului ucrainean;
– contra „vasalității” față de S.U.A.;
– contra staționării rachetelor de croazieră americane în Germania;
– încetarea agresiunii în Gaza și Liban;
La ultimul punct apar interpretări diferite: Alice acceptă dreptul la apărare al Israelului (toate partidele din parlament s-au solidarizat în acest sens), în timp ce Sahra nu acceptă această formă de „apărare”, care duce la practicarea „genocidului”. În acest moment Sahra a atacat-o virulent pe Alice, transmițând de fapt mesajul întregului Bundestag.
Politiciana cu ochii negri și privrea tăioasă, care nu face rabat atunci când vorbește de adevăr, față de care polițiștii de la mitingurile de pace știu să țină distanță („Abstand”), are sprijinul nemijlocit al cunoscutului politician social-democrat Oskar Lafontaine (guv. cancelarului Schröder) și al generalului de brigadă a.D. Erich Vad (sfătuitorul Angelei Merkel).
Relația Scholz-Erdogan. Afrontul contra N.A.T.O.
Referitor la genocid, este pentru a doua oară când Recep Tayyip Erdogan, în fața Consiliului de Securitate O.N.U., îl compară pe Beniamin Netanyahu, prim ministru al Israelului cu Hitler.
Cu două săptămâni în urmă, Erdogan l-a vizitat inopinat pe cancelarul Germaniei Scholz, abordându-l cu agresivitate: „Debarasează-te de complexul holocaustului, eu nu-l am. Ăsta (Netanyahu) atacă lumea islamică! Du-te și convinge-l să se oprească. Avem o armată turcă puternică și suntem pregătiți să intrăm în orice moment în Israel. Nu ne lipșeste decât un dram de voință”.
Întorcându-i recent vizita, Scholz rămâne pe poziție (fără să comenteze genocidul), „Dreptul Israelului la auto apărare”, fiind totuși pentru dezamorsarea conflictului. Erdogan reacționează agresiv în consecință, fără să se liniștească, chiar dacă este în așteptarea celor 40 de avioane de luptă Eurofighter Typhoons pe care Germania urmează să le livreze Turciei.
Următorul pas al lui Erdogan, „care întoarce tot mai mult spatele Westului”, este participarea la întâlnirea țărilor B.R.I.C.S. în Kazan (Rusia), organizată de Putin, un „Affront gegen (contra) N.A.T.O. Staaten” după cum titrează cotidianul Bild-Zeitung. Între cele 20 de state participante se află: Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Emiratele Arabe, Iranul („Mullah-Diktatur”), Turcia, etc. (au furnizat 35% din producția globală – în 2023).
Autor: Gelu A. Tudor, Germania
Sursa: https://www.art-emis.ro/analize/consecintele-neacceptarii-ucrainei-in-n-a-t-o
Adauga comentariu