Analize și opinii

Colapsul economic si demografic vs. politicile de austeritate



Cercetari recente sustin o concluzie a unui studiu de mediu realizat acum 40 ani: lumea este pe calea dezastrului.
G. Turner, un fizician australian, a publicat probabil unul din cele mai documentate lucrari academice a anilor ’70, “Limitele cresterii”.

Scrisa de cercetatori de la prestigioasa MIT pentru Clubul de la Roma, studiul foloseste progame de calculator pentru a schita cateva posibile scenarii viitoare.

Scenariul cel mai plauzibil, cel “de bussiness”, capitalist, estimeaza ca daca omenirea continua sa consume mai mult decat natura e in stare sa ofere, un colaps total economic se va produce in jurul anului 2030, combinat cu un declin masiv al populatiei.

Totusi, studiul specifica faptul ca cresterea economica nelimitata ar fi posibila, daca guvernele impun fortat politici de investitii in tehnologie pentru a regulariza amprenta ecologica a umanitatii.

Proeminenti economisti dezavueaza insa aceasta varianta, de exemplu Henry Wallich de la Yale sustine ca limitarea economica fortata va duce la “codamnarea a miliarde de oameni la saracie permanenta”.

Este ceea ce vedem practic de cativa ani, prin perpetuarea acestei crize, prin politicile de contractie economica si austeritate promovate de guverne la comanda FMI-ului si a bancilor.

De asemenea, in grafic Turner a comparat datele reale obtinute intre 1970-2000 cu scenariul ” de bussiness”, observand ca scenariul aproape s-a suprapus cu evolutia reala a economiei si populatiei, delcarand: “Este un avertisment clar , ca nu suntem pe o traiectorie sustenabila”

sursa: originar.blogspot.ro // smithsonianmag.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Cred ca putem privi realist totul,deja din 2008 se vede o scadere in economie la nivel European,da asta se datoreaza in primul rand ,,lipsei banilor,,.Resursele planetei se exploateaza haotic pt asigurarea subsistentei anumitor ramuri ale economiei .In plus scaderea economica a dus la cresterea somajului ..si de acolo scadrerea locurilor de munca ,inchiderea tuturor societatilor mici rezistand doar ,,multinationalele,,Dupa parerea mea o dorinta de acumulare a lichiditatilor (bani)in mana unor grupuri ce detin potenta financiara,a cauzat asta .De aici creditarea bancara cu conditii mult prea simple , a facut posibila acumularea de datorii financiare la nivelul populatiei ,scazand dramatic prin dobanzile platite la banci ,nivelul de trai.
    Scenariul se repeta aproape in toate tarile Europei,Italia ,Spania si altele.Cred ca iesirea din aceasta criza este gasirea unor solutii care sa promoveze mult energia si economia verde si de ocrotire a enviriomentului.Sau adapatrea economiei existente prin retehnologizare la un mod de exploatare cat mai nepoluant pt tot ce ne inconjoara .Dezvoltarea unei agriculturi ecologice si incercarea produceri eficente prin economi care sa nu genereze surplus de marfa .Da FMI e un rau de care nu mai aveam nevoie ,dar acceptand ,,ajutorul ,, oferit trebuie gasite solutii…