Gheorghe Falcă nu a lăsat lucrurile la întâmplare, la el în județ, după ce a plecat la București, să se ocupe de campania pe țară a PNL. El l-a numit pe omul său de bază, docilul Iustin Cionca, coordonatorul echipei liberale din Arad, pentru parlamentare.
Dacă ne ghidăm după proverbul, ”cine seamănă se adună”, am putea spune că Cionca, actualul șef al Consiliului Județean Arad, este același tip de personaj dubios, plin de schelete în dulap, dar care, a beneficiat de imunitate în fața legii, tocmai pentru că era omul de bază al lui Falcă. Acesta nu a avut niciun regret să-l treacă pe linie moartă, pe vărul său, Traian Igaș( care a fost scos de pe lista pentru parlamentare) deoarece…dacă este ordin de la Falcă, cu plăcere! Iar șeful CJ, are nevoie de protecția politică, ținând cont că are o avere considerabilă de prezervat, dar cam greu de justificat.
O avere acumulată, mai ales, în timpul funcțiilor publice deținute ( primar la Pecica și deputat). Un individ dubios, care și-a luat, după câte se pare, bacalaureatul, după Revoluție, a făcut facultate la 31 de ani și a devenit doctor în drept, deși nu a profesat niciodată în domeniul juridic.
Iustin Cionca a fost ales președinte al Consiliului Județean Arad, în urma alegerilor locale din iunie și a votului consilierilor municipali. El a ajuns în fruntea CJ, după un adevărat război intern în partid, unde, fostul președinte al Consiliului, Adrian Țolea, a fost executat de Falcă, după un vot foarte strâns în BPN al PNL Arad: 17 la 15. Interesant este că Cionca a obținut, atunci, și votul vărului său, Traian Igaș. Acum, Igaș a fost ostracizat de Falcă, cu sprijinul lui Cionca. Trădări și urzeli marca Falcă!
Urmașul lui Falcă la Arad?
Dar cine este acest Cionca Iustin, omul de încredere al lui Gheorghe Falcă, numit să se ocupe de coordonarea campaniei electorale a PNL Arad. Cionca este considerat urmașul lui Falcă, după ce, primarul Aradului și-a manifestat intenția să se mute la București, cu dorința de a trage sforile în viitoarea conducere a PNL.
Potrivit unor surse credibile, profesia de bază a lui Cionca este de chelner, el ”activând” la unele restaurante din orașul Pecica. După Revoluție, s-a reprofilat pe bișniță cu mărunțișuri aduse din Ungaria și Serbia. Această ”afacere” și-a deschis-o cu vărul său primar, Traian Igaș. Urmând aceeași traiectorie ”intelectuală” ca și Igaș, Cionca și-ar fi luat bacalaureatul după Revoluție, mult după ce a terminat liceul. Dar, el a recuperat rapid. La 31 de ani, în 1998, a urmat cursurile unei facultăți private de drept, Vasile Goldiș, de la Arad ( mulți știu cum se făcea școala la această universitate, prin anii 90!). Mai mult, el și-a dat și doctoratul în drept, cu toate că nu a profesat niciodată în acest domeniu. Teza lui de doctorat, elaborat la Sibiu, se referă la partajul bunurilor comune în familie, cu toate că nu este avocat în Baroul Arad și niciodată nu a pledat în fața instanței.
Din chelner, doctor în drept
După ce a devenit primar la Pecica (2000), și-a îmbunătățit educația, prin două mastere, unul la Vasile Goldiș, despre drept administrativ ( 2003-2004) și altul, la Universitatea Aurel Vlaicu despre management și finanțarea în administrația locală ( 2004-2005). Apoi, după ce ajunge deputat PDL (în perioada 2008-2012), face cursuri la Academia Națională de Informații și Colegiul Național de Apărare. Chiar în perioada în care Gabriel Oprea, ”soluția imorală” din guvernarea PDL, trăgea sforile în zona educațională a SRI și MApN.
În perioada 2011-2014, Cionca a fost doctorand la Facultate de Drept din Sibiu, cu tema ”Partajul bunurilor comune ale soților”, deși nu era membru în Baroul Arad și nu a pledat niciodată în fața instanței. Oare cine i-a scris lucrarea? Un răspuns l-am putea avea: el este co-autor al unui curs universitar de drept civil ( deși nu a predat niciodată la catedră și nu are nicio treabă cu domeniul educațional), împreună cu profesorul universitar doctor, Teodor Bodoașcă, care i-a fost referent în Comisia de doctorat.
Avere, pe banii statului
Cionca a devenit un om foarte bogat, acumulând avere, după modelul Falcă. Așa cum declara, deunăzi, deputatul Mihăiță Calimente, că Gheorghe Falcă a ajuns la Arad cu o sacoșă de un leu și dormea în barăci de șantier, ajungând pe linie politică, multimilionar în euro, și Cionca, dintr-un chelner într-un oraș mărginaș, Pecica, a devenit proprietar a zeci de terenuri și case, cu conturi de zeci de mii de euro. Dar nu prin sudoare, muncă și realizări profesionale. El, ca și Falcă, s-a îmbogățit din funcții publice, profitând de slăbiciunile statului român. Astfel, averea actualului șef de CJ și șef de campanie electorală a PNL Arad, a fost dobândită în perioada când era primar la Pecica, deputat în Parlamentul României și consilier la Compania de Apă Arad.
Potrivit declarației de avere pe anul trecut, Iustin Cionca a adunat, până acum 17 terenuri intravilane și extravilane pe raza localității Pecica( unde a fost primar din 2001 pînă în 2008), aici prețul pământului fiind cel mai mare din județul Arad, deoarece se obțin cele mai mari recolte agricole. În 2006, Cionca și-a ridicat o casă la Pecica, de 349 mp și tot atunci și-a construit și un spațiu comercial de 144 mp. În 2013, după ce părăsește Parlamentul, Cionca face alte achiziții profitabile, tot în Pecica: un apartament de 165 mp și o casă de 521 mp. Conturile sale în bănci, cresc an de an, pe perioada când lucra la stat: în 2005 – 53.098 lei și 2853, la Banca Transilvania, în 2013, la BCR – 1127 și o asigarare de viață, din 2001, în valoare de 35.718 și rentă de studii la ING, în valoare de 16.087 lei.
De asemenea, Iustin Cionca și-a împrumutat firma proprie, unde este acționar unic, cu 110.000 lei și o rudă a sa, Gheorghe Cionca, cu 50 000 euro. Veniturile sale, formată din indemnizații de la stat, nu sunt neglijabile: 45.394 lei, de la Compania de Apă și 48.208, de la Grupul de Acțiune Locală (GAL) Lunca Mureșului, pe 2015.
De asemenea, a obținut, împreună cu soția sa, venituri zdravene, de pe urma închirierii de terenuri și spații comerciale: 79.938 lei, de la banca Trabsilvania, 79.938 lei de la Astaldi Max BOGL România, 36.210 lei, de la Tehnocer SA. A mai câștigat 20 000 lei, în 2015, din vânzarea de produse agricole. Potrivit unor surse credibile, Cionca și soția sa ar circula cu limuzine, ( cu plăcuțele inmatriculate cu literele AAA), care lipsesc în declarația de avere.
Sursa: Anchete online
Adauga comentariu