Dupa ce a strans rezerve valutare uriase, cele mai mari din lume, in urma excedentelor comerciale sistematice realizate anual pe baza exporturilor de bunuri cu care a ocupat intaia pozitie pe plan mondial, China a trecut la exporturi de capital, la fel de masive, iesind la cumparaturi de titluri si active pe toate continentele.
Se observa lesne o strategie de expansiune mondiala bine pusa la punct, in stil chinezesc: in pasi mici – ma rog, mici la dimensiunile Chinei! -, dar pe un front larg, atat geografic, cat si din punctul de vedere al instrumentelor financiare.
De departe cele mai consistente ca valoare sunt achizitiile de titluri guvernamentale ale altor state. Acestea au dublu rol.
Pe de o parte, asigura un plasament financiar profitabil si relativ sigur, fara riscuri, iar, pe de alta parte, deschid porti pe piete inchise sau reluctante.
China este cel mai mare detinator de titluri guvernamentale americane, fiind cu cele circa 900 miliarde dolari cel mai important finantator al imenselor deficite, bugetar si de cont curent, ale SUA.
Din aceasta pozitie, China, prin fondurile sale suverane sau companiile sale de stat, poate lesne face achizitii de active publice sau private in America.
Tehnica este folosita cu tot mai mare succes in Europa. Cu oferte de achizitii de obligatiuni guvernamentale, China deschide usile tuturor pietelor numeroaselor tari europene ajunse la ananghie in conditiile crizei: Grecia, Portugalia, Spania.
Aceste achizitii nu numai ca sunt ieftine in conditiile crizei, dar pot fi prezentate ca un ajutor “prietenesc” intr-un asemenea context vitreg, cand riscurile de achizitionare sunt penalizate de investitorii occidentali prin reticenta si pretentii financiare enorme.
Dupa aceste achizitii de obligatiuni urmeaza intrarea pe piata achizitiilor de active. Dupa o investitie de vreo 3,5 miliarde euro prin care controleaza un principal terminal de containere in Pireu, compania chineza Cosco vrea sa transforme portul in cel mai mare hub logistic din regiune.
Si operatorul de stat feroviar din Grecia este in vederile investitorilor chinezi. Acestia tintesc de asemenea extinderea portului Napoli si construirea de gigantice terminale aeroportuare la Roma, pentru a se face fata fluxului comercial intens dinspre China.
De la statele baltice si pana in Balcani, companiile chineze investesc, cumpara proprietati imobiliare, concureaza pentru contracte publice in infrastructura.
Investitiile in sectorul manufacturier cuprind toate segmentele, de la productia de electronice la cea de utilaje, ambalaje, mase plastice si hartie.
Doua sectiuni din autostrada Varsovia-Lodz sunt construite de chinezi. Tinta in Europa o constituie, evident, nucleul dur al acesteia din Vest.
China are rabdare si intelepciune. Atacul se face pe la periferie. Deja se poate spune ca exista cateva capete de pod in Europa de Est, dar si in cea de Sud pentru patrunderea inspre Europa de Nord.
Constructorii chinezi de autocamioane si automobile sunt deja prezenti in Serbia si respectiv Bulgaria, iar linia ferata Macedonia-Germania este in vizorul investitorilor chinezi. Romania se afla printre tinte, dar, cum dracu’!, pana si aici tot la coada in Europa!
Aproape 10.000 de firme cu capital chinez au afaceri pe teritoriul Romaniei, dar nici una nu este de anvergura. Investitiile chineze nu ating in Romania 400 milioane dolari. Oare de ce? Evident, mingea este la Bucuresti, si nu la Beijing!
Oficiali chinezi de rang inalt cutreiera Europa in lung si-n lat oferind imprumuturi si sprijin tarilor in restriste: Moldova, dar si Portugalia si Grecia se afla printre cei carora China le-a pus la dispozitie miliarde de euro.
Daca batrana Europa este luata din parti, alte continente sunt insa atacate in plin. Cu investitii de circa 70 miliarde dolari – fata de numai vreo 40 miliarde dolari deocamdata in Europa -, Africa a devenit literalmente chineza, de la exploatarea resurselor naturale la infrastructura.
33 miliarde dolari sunt investitiile chineze in Orientul Mijlociu. China este doar abia iesita la cumparaturi. Numai 6% din investitiile globale apartin chinezilor.
Dar cota din investitiile noi pe anul 2010 este estimata la peste 10%. Semn ca marea China merge repede, chiar daca in pasi marunti. Atata doar ca pasii marunti sunt de dimensiuni chinezesti!
Autor: Ilie Serbanescu
sursa: Bloombiz
pai numai la cati bani negri trag din Ro in fiecare an prin engros-urile de la marginea capitalei,nu e de mirare ca maine poimaine,pe langa maghiari,ne vom bate si cu chinejii dorind si ei introducerea limbii kinezeshti administratia locala a Bucurestiului….Hai sa traiasca nea Baselu ca doar “ie”pe placul lui,nu?ca se descurca mititeii….