Creşterea cu 7,1% a Produsului Intern Brut al României în urmă cu doi ani s-a transformat în 2009 în scădere, construcţiile şi comerţul fiind principalele sectoare responsabile. România, Bulgaria, Ungaria, Slovenia şi ţările baltice sunt principalii perdanţi în faţa crizei economice. Economiile lor au înregistrat anul trecut cele mai mari scăderi.
Economia românească a produs în 2009 în valoare de nici mai mult nici mai puţin de 491,27 miliarde de lei (116,19 miliarde de euro). O sumă însemnată ar spune unii. Totuşi, dacă ne uităm cu un an în urmă, lucrurile nu s-au schimbat cu nimic. Ba din contră, în termeni nominali, Produsul Intern Brut (PIB) este chiar mai mic (503,95 miliarde de lei în 2008).
Tot ce-a reuşit România să agonisescă în 2008, când PIB a sporit cu 7,1%, a fost măcinat de criza economică în 2009. România a înregistrat anul trecut o scădere economică de 7,1%, toate sectoarele având o contribuţie negativă la formarea PIB, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Dacă cei mai mulţi analişti se aşteptau ca ultimul trimestru din 2009 să ne aducă ieşirea din recesiune, ei bine, s-au înşelat.
În aceeaşi situaţie cu vecinele şi ţările baltice
Dacă ne uităm la celelalte economii din Europa, nici ele nu se pot lăuda foarte tare. În timp ce Polonia este singura ţară europeană ce se poate lăuda că a ocolit recesiunea, economiile vestice au avut scăderi temperate, iar România, Ungaria, Bulgaria, Slovenia şi ţările baltice sunt marile perdante în faţa crizei.
Estonia, Letonia şi Lituania şi-au diminuat PIB-ul în ultimul trimestru din 2009 cu 9,4%, 17,9% şi, respectiv 13% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, din cauza gradului mare de îndatorare al atât al Guvernelor, cât şi a sectorului privat.
În ceea ce priveşte vecinele României, Bulgaria şi Ungaria, dar şi Slovenia, economiile lor au pierdul din cauza crizei peste 5% din valoarea PIB. „Cele mai mari probleme le-au avut în 2009 economiile dependente de finanţările externe – România, alături de Ungaria, Bulgaria şi ţările baltice”, a explicat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Construcţiile,oaia neagră
Dacă ne uităm pe datele dataliate privind Produsul Intern Brut al României, observăm că sectoarele-locomotivă în anii de creştere economică au fost în 2009 cele care au tras cel mai mult în jos economia. Totuşi, de precizat este că toate sectoarele au avut o contribuţie negativă la formarea PIB.
În timp ce agricultura a reuşit să surprindă printr-o scădere uşoară, după un an 2008 bun, construcţiile şi comerţul s-au prăbuşit, cu 13,6%, respectiv 11,2%. „Sectoarele care au fost cele mai fierbinţi, cu cele mai mari contribuţii în anii de boom ecomonic, au suferit în 2009 cele mai mari corecţii”, spune Dumitru.
Scăderea comerţului şi a construcţiilor s-a reflectat fidel în diminuarea investiţiilor (formarea brută de capital, -25,3%) şi a consumului populaţiei (-9,2%). Industria a scăzut cu 4,3% anul trecut, după ce în ultimul trimestru aceasta a revenit pe plus.
PIB scade, deficitul creşte
Deficitul bugetar din 2009 a crescut până la 7,4% după ce economia s-a situat sub proiecţia autorităţilor, de 505,5 miliarde de lei. Astfel, valoarea nominală a deficitului stabilit cu FMI, de 36,5 miliarde de lei, a ajuns să crească de la nivelul ţintit de 7,3%.
Adina Vlad
sursa: adevarul.ro
sunt arhitect. blocurile sunt urate daca le scoti din context, desigur. dar trebuie sa te raportezi la mult mai multe lucruri cand discuti aceasta problema. si mie mi-ar placea fatade ca in paris, placate cu lemn, piatra, placaje ceramice, jocuri de texturi si nu dungi colorate facute cu vopsea. in plus, paletele unor firme producatoare de astfel de vopsele nu iti dau prea multe posibilitati. probleme apar si daca nu faci proba pe fatada cu vopseaua respectiva, pentru ca in functie de calitatea acesteia, ea isi schimba culoarea dupa uscare, dupa ploi, etc. si chiar poate fi diferita la aplicara, fata de ceea ce vedem in cataloage sau mostrare. apoi, apare si problema costurilor nu se poate realiza o fatada eleganta, cu tencuieli decorative sau insertii de piatra, metal, lemn tratat, etc. pentru ca nu se poate incadra in bugetele stabilite. este si o problema sociala, suntem saraci, si asta se reflecta in modul de tratare a exteriorului cladirilor (ca sa nu mai spun ca la noi nu exista obiceiul intretinerii si refacerii fatadelor la anumite intervale de timp, asa cum ar trebui). cat despre cromatica, e si o problema de perceptie si interpetare individuala, in acest caz parerile fiind impartite. orice culoare ai alege, intotdeauna vor exista nemultumiri. trebuie sa incetam sa comparam bucurestiul cu parisul, ar trebui mai bine sa ne raportam la orase din tari cu nivel economic asemanator cu al nostru, deoarece acesta se reflecta si in imaginea orasului.