Analize și opinii

Buturuga Anghel: Green Deal și socialismul european

Și s-a apucat celălalt Talpălargă de la gazeta online de largă halenă neosecu G4media să înfiereze într-un editorial politicile Green Deal al Comisiei Europene. Că sunt contrare naturii umane (există așa ceva, măi suporteri ai LGBTQ-ismelor?), că nenorocesc agricultura și industria auto europene (corect și evident de pe orice altă galaxie), că nu se mai poate. Finalul e fulminant: se face critica socialismului european, nu a construcției europene în sine, care-i bună.
Socialismul european zisăși? Politici contrare naturii umane spui?
E fix discursul aurist și „extremist” de pe continent. Așa zice orice populist înfierat de talpelelargi până acum că-i plătit de Putin. Pentru că genul de antrepriză politică tip AUR nu este decât rareori contrară radical Uniunii Europene, ci încalecă gloaba obosită și expirată a „neomarxismuluI” și „socialismului” care ne bâzâie ca musca-n ciorbă.
Diferența este că tălpilelargi, fidele buzunarului din care se originează, o dau înainte cu „piața liberă”. Cică Green Dealul atentează la piața liberă. Ceea ce ar fi minunat dacă n-ar fi fals. În Europa nu există piață liberă, ci piață „reglementată”, mai ales în agricultură. Se face pe bază de subvenții și de statut. Cine are mai multă putere în UE obține pentru fermierii săi plasarea produselor în țările mai mici și mai slabe, conduse de vechili și de lăutari plătiți să cânte „piața liberă”.
Așa că „socialismul” european nu este legat doar de politicile „climatice”, ci și de aranjamentul actual în sine, care e un soi de „luăm de la ăi săraci ca să dăm la ăi bogați”. Adică luăm forța de muncă și piața internă de la români, de pildă, ca să menținem nivelul de trai superior din Germania, Olanda etc. Asta e tranzacția și asta e „piața liberă”, tot felul de aranjamente prin care cei din colonie susțin traiul scump al celor din metropole, cu precizarea că se revarsă și asupra lor firimiturile de la masa stăpânilor.
Ce i-a apucat pe cei de la G4media să critice așa aspru politicile altfel nechestionatelor autorități ale Comisiei Europene, în frunte cu Ursula von Leyden? Poate exasperarea patronilor lor din „sectorul privat” din Germania sau Franța. Dar credibilitatea lor este nulă (și neavenită): după ce te-ai remarcat, ca jurnalist, prin servicii aduse puterii, prin preluarea fără pic de spirit critic a tot ceea ce venea de la „Europa”, când orice critică cu substrat local sau conservator era „putinism”, vii acum să plângi de mila BMV-ului. Hai sictir, tarabagii ieftini.

Autor: Buturuga Anghel

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu