Analize și opinii

Bogdan Alexandru Duca: Tăierea capului lui Ioan Botezătorul…

Personajul fascinant din această istorie biblică este Irod Antipa. De ce? Pentru că mulți ne-am regăsi în el.
Cine e Irod Antipa?
Un om care încearcă să împace și capra, și varza.
E un om religios. Din rațiuni superstițioase, aleargă după semne și minuni. De asta are relația complicată cu Ioan Botezătorul. E un profet, un om al lui Dumnezeu, iritant, dar totuși….nu te pui cu profeții.
Știm că era fascinat și de minuni. Și pe Iisus va dori să îl cunoască, în speranța că va vedea vreo minune-două „live”. Hristos îl va dezamăgi.
Relația sa cu Templul era una ok. Foarte probabil era generos financiar cu preoții, iar aceștia nu îl deranjau, că spune o înțelepciune clericală: niciodată nu cerți mâna care donează.
Când mă gândesc la Irod Antipa, mă gândesc atât la domnul George Becali, cât și la atâția oameni pe care i-am văzut intrând prin biserici, oarecum stingheri, căutând soluții la probleme neserioase și răspunsuri la întrebări blege.
Știți, genul acela de oameni care nu vor să își asume o relație personală cu Dumnezeu, dar merg la biserică atât că cică e bine, aduce noroc, ajută la sănătate, la afaceri, cât și pentru că sunt frământați de un soi de metafizică bleagă (”o fi ceva!”).
Însă un pahar în plus, un c.r de gagică fragedă în dans, rezolvă problema blegelii metafizice. A rezolvat și pentru Irod, care a decapitat pe Ioan, rezolvă și pe majoritatea oamenilor din zilele noastre.
De asta Iisus este atât de dur în Apocalipsă cu căldiceii. Sunt exemplul perfect de ratare: au o credință superstițioasă, idolatră, de o sinceritate bleagă, dar neasumată.
Și la prima tentație lumească, trec în tabăra cealaltă, ca apoi, că îi doare măseaua, că au o boală sau un necaz în afaceri, să revină la pupat moaște „că ajută”….

Autor: Bogdan Alexandru Duca

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu