Iar festivisme ieftine, doamne directoare împopoțonate ca la cumetrie, primari care țin discursuri stupide, popi care fac slujbe pe care nu le mai ascultă nimeni, sforăieli demagogice și promisiuni că….
În fapt, am senzația că deschiderea de an școlar este cu adevărat o moștenire de la geto-daci.
Știți, nu?, că pentru daci înmormântările erau prilej de bucurie, măcar de fațadă.
Așa și cu festivismul acesta de început de an școlar. Multe flori, multe zâmbete, slujba bisericească de rigoare și ….învățământul care este cu mâinile pe piept pe catafalcul catedrei.
Și nu întorci mortul de la groapă.
Câțiva profesori buni nu reușesc să schimbe realitatea unui corp profesoral alcătuit în cel mai fericit caz din profesori mediocri, căci majoritatea sunt submediocri, dacă nu chiar proști grămadă.
Principalul vinovat pentru asta? Statul.
Plătești puțin? Primești pentru cât plătești. Doar nu ai să vrei caviar și vițel când ești dispus să dai 10 de lei pentru o masă…
Elevii sunt cum sunt. O mână sunt buni, dar majoritatea sunt buimaci. Și nu e vina lor.
Cum pot fi ei vinovați de faptul că părinții și bunicii îi protejează de realitate și îi împing în rahat?
Pentru că asta se întâmplă. Sunt feriți de orice critică, de orice disciplinare în sens constructiv, dar primesc în schimb suficienți bani și suficientă libertate ca să ”poștească” măcar un joint….
Iar bomboana de pe colivă e programa școlară: tot mai puțin consistentă, menită să „menajeze” elevii (de parcă elevul se duce la școală ca să fie menajat, nu să fie pus la muncă) și să îi lase cu cât mai puține urme de cultură… Asta când nu e chitită să îi buimăcească ideologic.
Și de asta nu poate exista o soluție de sistem.
Singura soluție este cea individuală. Părinții (ăia cu ceva știință de carte) să se ocupe de educarea copiilor lor. Adică să îi expună, cu inteligență și tact, culturii, artei, lecturilor fundamentale și discuțiilor consistente.
Autor: Bogdan Alexandru Duca
Adauga comentariu