Analize și opinii

Apel al scriitorului Alexandru Petria: se cere revenirea la democraţie

Cerem reîntoarcerea la democraţie!

De un an şi jumătate, printr-o succesiune de strări de urgenţă şi de alertă, democraţia a fost abolită. Iar Constituţia e o formă fără conţinut.

De un an şi jumătate, viaţa ne-a fost şi ne este periclitată de terorismul medical şi al mass-media, care infuzează frica în societate din cauza unui virus cu o periculozitate medie, în mod nejustificat, isteric.

De un an şi jumătate ne este refuzată normalitatea, pe baza unor presupuneri nefundamentate ştiinţific.

De un an şi jumătate, vieţuim, nu trăim.

Insistenţa asupra vaccinării, fără să se ia în calcul formele de tratament ale Covid-19, dă de gândit. E ca şi cum cineva ar vrea să-ţi facă bine cu forţa. Dar când ştiţi că statul ne-a vrut binele prin orice mijloace?

De un an şi jumătate suntem minţiţi sistematic.

De un an şi jumătate, economia este în cădere. Şi costurile le plătim toţi.

Este cazul să ne reîntoarcem la ce am fost, cu luciditate. Să ne recâştigăm vieţile. Să ne ducem existenţele ca şi când virusul n-ar exista, cu precauţii, dar fără o teamă exacerbată.

Semnatarii acestui apel solicită revenirea la statul de drept ale cărui minusuri şi plusuri le cunoaştem, însă sunt singurele care delimitează democratic viaţa socială. Cerem să se termine cu regimul stărilor de excepţie.

Autor: Alexandru Petria

NOTA REDACȚIEI:
Alexandru Petria (n. 1968) a debutat în revista Tribuna, în 1983. A publicat următoarele volume: Neguțătorul de arome (poezii, 1991), 33 de poeme (1992), Zilele mele cu Renata (roman, 2010), Deania neagră (proză scurtă, 2011), Călăul harnic (poezii, 2012) și Rugăciuni nerușinate & alte chestii (poezii, 2013), Convorbiri cu Mircea Daneliuc (2013), România memorabilă (interviuri cu scriitori, 2013), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2014), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2017).
A contribuit cu poezie, proză și interviuri la toate revistele literare importante din țară. După 1989, devine șeful Comisiei pentru Abuzuri și Drepturile Omului în cadrul CPUN Dej și, alături de câțiva prieteni, a pus bazele săptămânalului dejean Gazeta someșeană. A fost redactor și reporter la mai multe publicații: Zig-zag, Cotidianul, Hermes, Partener, Monitorul de Someș. A fondat propria publicație, cu apariție lunară, Realitatea de Bistrița-Năsăud, Dej și Gherla. Poeziile sale au fost traduse în catalană, maghiară, franceză, spaniolă și olandeză.
I s-a tradus, în Olanda, romanul Zilele mele cu Renata/ Mijn dagen met Renata, la editura Nobelman din Groningen, în 2014. În 2018, a revenit ca poet cu volumul Până unde are oxigen dragostea,
Cum văd lumea. Împotriva globalizării și corectitudinii politice, despre dignitism & alte lucruri, ambele apărute la Alexandria Publishing House. Cea mai nouă și controversată apariție este
Timpuri virale. Gânduri pe contrasens  tot la Alexandria Publishing House, în 2020. CARTEA SE POATE COMANDA AICI.